Door weer en wind zijn de dames het hele eiland over gefietst om op de theaterlocaties te werken
Door weer en wind zijn de dames het hele eiland over gefietst om op de theaterlocaties te werken (Foto: )

Nieuwkomers aan de slag op Oerol

ingestuurd

Vrijwilligers aan het werk

Juni is dé maand van Terschelling! Tijdens Oerol wordt het hele eiland omgetoverd in één grote festivallocatie. Niet alleen bezoekers die daarop af komen, maar ook ruim duizend vrijwilligers en nog veel meer werknemers die dit mogelijk maken. Tussen deze vrijwilligers zaten ook nieuwkomers en 23 AZC-bewoners die via Aan de Slag uit onder andere Zeist. Een mooi initiatief dat mede mogelijk is gemaakt door IepenUP.

Zeist - Het programma Aan de Slag zorgt er voor dat AZC-bewoners vrijwilligerswerk kunnen doen. 27 gemeenten doen mee met dit programma waardoor inmiddels al meer dan 10.000(!) keer nieuwkomers samen met Nederlanders vrijwillig Aan de Slag gegaan.

Ook op Oerol. Minimaal 4 dagen draaiden zij mee in het reilen en zeilen van een oer Hollands festival. Zo zijn zij even uit de sferen van het AZC en kunnen zij het proces van hun asielaanvraag een weekje vergeten. Er zijn veel wijntjes ingeschonken, toneellocaties afgebouwd, entreebewijzen gecontroleerd, flink wat afgedanst tussen de feestgangers, er zijn veel nieuwe woordjes geleerd en -boven alles- zijn er mooie vriendschappen ontstaan. Een ontzettend waardevolle ervaring.

Wat een kanjers zijn de twee meiden die in een groepje van vier uit Zeist zijn gekomen. Want geluk met het weer hebben zij niet gehad. Door weer en wind zijn zij het hele eiland over gefietst om op de theaterlocaties te werken. En als je Oerol kent weet je dat dat verstopt in bossen, op zanderige stranden en bovenop heuvels is. Hun lach was bestand tegen zeven uur werken in regen en kou!

Het doen van vrijwilligerswerk zullen zij voortzetten in onze gemeente. In gemixte groepjes met Nederlanders en nieuwkomers voeren zij taken uit waarbij de beheersing van de Nederlandse taal geen voorwaarde is. Wil jij ook vrijwilliger worden of zouden onze nieuwkomers bij jouw organisatie mooie klussen kunnen verrichten, neem dan contact op met info@werklust.org.

Meer berichten