88-jarige inwoonster Rita van den Dikkenberg is nog zeer ondernemend. FOTO: Maarten Bos
88-jarige inwoonster Rita van den Dikkenberg is nog zeer ondernemend. FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

88-jarige geeft Nederlandse les

Maarten Bos

Rita leert vrouwen onze taal

Rita van den Dikkenberg werd in 1929 in Amsterdam geboren maar woont al bijna haar hele leven in Zeist. Bijzonder aan deze 88-jarige inwoonster van Zeist is dat zij nog zeer ondernemend is. Zij geeft al jarenlang twee keer per week Nederlandse les aan buitenlandse vrouwen en ze is actief in tal van clubs en clubjes. Een gesprek met een levenslustige vrouw.

Zeist - Rita: "Ik ga niet alleen thuis zitten piekeren en ik trek erop uit. Ik help ook graag anderen en zo ben ik er toe gekomen om Nederlandse les te gaan geven aan buitenlandse vrouwen. Ik heb al heel veel leerlingen gehad.

Op dit moment geef ik les aan twee vrouwen uit Sri Lanka. De een bezoek ik thuis en de ander komt bij mij thuis. Ik geef twee uur les en de lessen zijn een op een".

Goede vriendin

Rita geeft de lessen via twee organisaties: het Gilde en de Vrouwentaalgroep. Zij vertelt verder: "Een leerling, een vrouw uit Iran, is een hele goede vriendin geworden. Vanavond ga ik met haar nog naar een uitvoering op het Zusterplein.

Naast mijn lesgeven zit ik nog in heel veel andere clubjes. Elke dag heb ik wel wat. Op maandagmorgen bijvoorbeeld wandel ik veertig minuten met de groep Meer Bewegen voor Ouderen".

Stichting Opoeh

De landelijke Stichting Opoeh koppelt 55-plussers aan een oppasdier in de buurt, zodat de ouderen meer gezelschap hebben. Rita doet mee.
Rita: "Ik heb een dag in de week de hond Chila. Voor Chila is het ook heel fijn, want als de baasjes aan het werk zijn zit ze de hele dag alleen thuis. Ze hoeven maar mijn naam te noemen of ze springt al op. Ze vindt het hier heerlijk".

Zelfstandig

Zelf heeft Rita al honden sinds zij in 1960 haar huidige woning betrok. Ze heeft een veelbewogen leven achter de rug. Ze trouwde in 1952 en kreeg zes kinderen. Ongeveer twintig jaar geleden overleed haar man. Twee van haar kinderen wonen in Zeist en bezoeken haar regelmatig.
Rita: "Mijn oudste dochter komt iedere zondag en doet ook de tuin. Mijn huishouden doe ik verder geheel zelfstandig. Ik heb geen hulp".

Herinneringen

Rita wil nog iets vertellen over de oorlogsjaren. "De hongerwinter was bar. We hadden het slecht. Mijn vader was Joods en zat ondergedoken. Hij heeft de oorlog overleefd.
Toen kwam de bevrijding. Wij waren uitgelaten. Maar mijn vader, ik zie het nog voor me, was doodstil. Al zijn familie en vrienden waren verdwenen.
Ik was gelovig als kind en ik begreep niet hoe zoiets had kunnen gebeuren".

Meer berichten