Bert (links) en Jan van het Recyclestation Seysterberg. Bijna al het afval kan gerecycled worden. Alleen grof afval en bielzen worden verbrand.
Bert (links) en Jan van het Recyclestation Seysterberg. Bijna al het afval kan gerecycled worden. Alleen grof afval en bielzen worden verbrand. (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Bijna alles wordt hergebruikt: geef je afval een kans

Asta Diepen Stöpler

Altijd leven in de brouwerij op het recyclestation van RMN in Huis ter Heide. De vrijdag na Hemvelvaart is een topdag met minstens 1.100 inwoners van Zeist en Soesterberg die overtollige meubels of snoeiafval komen brengen. Een gemiddelde zaterdag is goed voor 1.000 bezoekers met oud ijzer en andere afgedankte spullen komen brengen. Bert, Jan en Mark zijn de vaste medewerkers.

HUIS TER HEIDE - "Bijna alles wordt gerecycled. Luiers en piepschuim kunnen sinds 1 januari gebracht worden." Bert van Ravenswaaij vertelt enthousiast over het wel en wee van de 'stort' met minstens 25 verschillende afvalstromen. "Zand, gipsblokken, tuinhout, hard kunststof en spullen voor de Kringloopwinkel. KCA - klein chemisch afval - is een apart onderdeel. In onze veilige container nemen we 30 verschillende soorten in: verf, zuren, basen en accu's. De fles met een foetus op sterk water, die lang geleden gebracht werd, ging in de 200 litercontainer voor vloeibaar landbouwgif."

De sfeer is goed op het depot, meestal. "Inwoners van Zeist en Soesterberg kunnen gratis hier hun spullen afleveren. Soms is er een misverstand over openingstijden of de maximum hoeveelheid. Puin mag aangeboden tot hoogstens een halve kubieke meter per keer. Het gebeurt af en toe dat inwoners van andere gemeenten komen. Tja, dan moeten we streng zijn, gezien de verwerkingskosten." Tijdens het gesprek in het witte kantoortje houdt Bert het station goed in de gaten. Regelmatig begroet hij een bezoeker. "De meeste mensen ken ik. We hebben 'vaste klanten' die enkele keren per week komen, anderen komen elke week."

Het afval wordt door diverse verwerkingsbedrijven opgehaald. Medicijnen gaan naar Utrecht, plantaardig vet naar Zwolle en cartridges naar Deventer voor recycling. Brengers van afval rijden de verhoging op, de afhalers rijden er omheen om volle containers te opladen. "We hebben altijd lege containers klaar staan om te plaatsen en aan te koppelen op de persmachines." Bijzondere vondsten zijn er regelmatig: gloednieuwe radio's en dvd-spelers. "Soms in de doos." Af en toe is het opletten geblazen, zoals ooit met een colafles met het giftige salpeterzuur. Bert: "Deze werd op de balie van de KCA-container gezet en verpulverde meteen. Dat het in de auto van de brenger goed ging, verbaast me nog steeds. Wij zijn gelukkig goed getraind inzake de veiligheid van bezoekers en onszelf."

Meer berichten