In de tuin van Hanke kunnen mensen, met en zonder haar begeleiding, zelf de bijzondere werking van het labyrint-lopen ervaren.
In de tuin van Hanke kunnen mensen, met en zonder haar begeleiding, zelf de bijzondere werking van het labyrint-lopen ervaren. (Foto: )

Het labyrint geeft antwoord op je vraag

Jaren geleden liep Hanke Bootsma het wereldberoemde labyrint in de kathedraal van Chartres in Frankrijk. Een magische ervaring die haar niet meer losliet. Nu heeft ze zelf een labyrint in haar prachtige tuin in Austerlitz. Mensen kunnen hier, met en zonder haar begeleiding, zelf de bijzondere werking van het labyrint-lopen ervaren.

door Carol Dohmen

Austerlitz - Mensen denken bij het woord labyrint nog wel eens aan een doolhof. Hanke gaat er goed voor zitten om het verschil uit te leggen. Hanke: "Het zijn echt twee verschillende dingen. In een doolhof verdwaal je, je raakt de weg kwijt. In een labyrint vind je juist de weg.

De oudste labyrinten dateren van 1000 tot 2000 jaar voor Christus en er bestaan afbeeldingen die nog veel ouder zijn. Ze komen in bijna alle culturen overal ter wereld voor. Naast de verschillende verhalen en mythes die eraan verbonden zijn, heeft het ook een universele betekenis: die van transformatie en wedergeboorte. Er bestaan veel verschillende vormen, maar ze bestaan altijd uit een slingerend pad zonder kruisingen, dat de loper naar het centrum leidt en op de terugweg weer naar buiten."

Hanke: "Ik heb een cursus labyrintwerk gedaan bij Selma Sevenhuijsen. Bij haar leerde ik over de geschiedenis, de mythes en de vormen. Ik wilde er zelf ook mee leren werken. Het labyrint hoeden, zo wordt het genoemd. We kwamen hier wonen en op een dag keek ik, op dat moment letterlijk onthand door een operatie aan mijn vingers, naar buiten de tuin in. Er lag een stapel bakstenen, de zon viel langs de vijf lindenbomen op het gras. Ik wist: hier komt een labyrint."

Met de hulp van enkele mensen werd het nog diezelfde week gelegd: het Lindenlabyrint was een feit. Ze legt uit: "Het is een zogenaamd zevenpads labyrint met een doorsnede van 10 meter, dichtbij de oervorm. Als je goed kijkt, zie je dat de vorm op die van onze hersenen lijkt. Je gaat het labyrint in met een vraag, die kan groot of klein zijn. Je volgt het pad van buiten naar binnen en als vanzelf ontstaat er verbinding. Tussen je bewuste en je onbewuste, met de aarde en de kosmos. De zeven paden zijn weer verbonden met de zeven belangrijkste chakra's. De lindenbomen die eromheen staan vertegenwoordigen de waarden gastvrijheid en rechtvaardigheid."

Het zijn waarden die ook tekenend zijn voor Hanke zelf. "Ik ben zo blij met dit mooie labyrint dat ik mensen graag uitnodig om het zelf te komen ervaren. We hebben de neiging om maar te piekeren en te blijven denken wanneer we ergens niet uitkomen. Het is telkens weer bijzonder te ervaren dat mensen onderweg een antwoord of inzicht vinden, meestal gebeurt dat in het centrum. Daar valt het je toe. Op de terugweg (in een labyrint is dat dezelfde route als de heenweg) komen de ideeën hoe ze het aan gaan pakken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden