Foto:

Huiswerkbegeleiding Lindenhuis vijf jaar

De huiswerkbegeleiding in het Lindenhuis bestaat dit jaar vijf jaar en begeleidt vooral buurtkinderen. Het Lindenhuis is een van de vier inloophuizen van Kerk en Samenleving in Zeist.

door Maarten Bos

Zeist - Ine Kievits is vrijwilliger van het eerste uur bij de huiswerkbegeleiding. Zij zegt: "We werken met zo'n acht vrijwilligers. De meesten van hen komen iedere week en we kunnen bijna altijd de kinderen een op een begeleiden. Als de leerlingen hier hun huiswerk maken kunnen ze vaak veel beter hun aandacht erbij houden. We hebben zo'n acht à negen kinderen per middag. Ze zitten in groep zes tot en met acht of soms zelfs in de eerste klas van de middelbare school. We kunnen ze met alle vakken begeleiden".

De begeleiding vindt plaats op woensdagmiddag van half vier tot vijf uur en het is de bedoeling dat de cursisten huiswerk bij zich hebben. Ine: "Daar letten we goed op, want het moet geen rommeltje worden. Mooi is dat de kinderen door hier te komen vaak sterk vooruit gaan. Dat valt de leerkrachten op en die sturen weer anderen naar ons toe". Ine vervolgt: "Het begeleiden van kinderen is heel leuk. Ze kunnen erg spontaan zijn en zeggen dingen die volwassenen niet uitspreken. En zulke uitspraken blijven je dan bij. Er is ook altijd ruimte voor een persoonlijk gesprek. Onze vrijwilligers vinden het heel leuk om hier te komen en ook de kinderen zelf komen graag".

Ine: "We hebben hier leermiddelen, maar de kinderen hebben dus ook eigen lesmateriaal bij zich. Het is een heel vaste groep die hier komt. Ze betalen 50 cent per keer en daar kopen wij dan weer limonade en een koekje van. Er komen ongeveer net zoveel jongens als meisjes. Sommigen zijn heel goed en hebben eigenlijk geen begeleiding nodig, maar die komen dan voor onze overhoringen".

Ine zelf heeft altijd gewerkt in het taalonderwijs. Bijzonder is nog dat zij ook gedichten schrijft en twee bundels heeft gepubliceerd. Thematiek van haar dichtwerk is hoe ingewikkeld het is om te leven. Wie geïnteresseerd is in haar werk kan www.inekievits.nl bezoeken.

Meer berichten