Bart Dekker, manager Sport regio Eemland en zweminstructeur Gerrit Meijers. FOTO: Lydia van der Meer
Bart Dekker, manager Sport regio Eemland en zweminstructeur Gerrit Meijers. FOTO: Lydia van der Meer (Foto: Lydia van der Meer)

Zwembad Dijnselburg in beweging

door Lydia van der Meer

Het uitbreiden van zwemlessen, de komst van het klimbos, uitgebreidere horecafaciliteiten en meer activiteiten. Dat zijn de plannen van de SRO (verantwoordelijk voor exploitatie, beheer en onderhoud), samen met de gemeente Zeist.

Zeist - "Even uitpuffen", roepen Bart Dekker, manager Sport regio Eemland en zweminstructeur Gerrit Meijers. "Leuk op het springkussen voor de foto, maar best pittig op zo'n tropische zomerdag." Eerst maar even bijkomen dan. "We organiseren steeds meer activiteiten en daar krijgen we positieve feedback op. Deze zomer is er op de maandag, woensdag en vrijdagmiddag onder andere beachvolleybal, een skippybal race, een hindernisbaan, een floating bios en staat er een poffertjes- en pannenkoekenkraam. Op 19 augustus is er voor kinderen van twee tot vijf jaar een kabouterbos. Daar helpen ze kabouters met soep maken, hout sprokkelen, de was ophangen en opruimen."

Easy zwemmen
In september introduceert zwembad Dijnselburg het 'easy zwemmen' voor kinderen vanaf vier jaar. "Deze kinderen dragen een speciaal zwempakje met drijvers erin, zo kunnen zij veel actiever en vrijer in het water zijn. Op deze manier maken kinderen op een positieve manier kennis met het water," stelt Gerrit Meijers, zweminstructeur bij Dijnselburg. "Ik heb al acht jaar gewerkt met deze methode op een andere locatie en ik ben er razend enthousiast over. Kinderen voelen zich vertrouwder, veilige, hebben minder angst voor zwemles. De kinderen blijven dezelfde instructeur houden, alle diploma's lang. Dat zorgt ervoor dat er minder ruis is in de communicatie tussen de ouder en de zweminstructeurs van Dijnselburg."

Vinnie
Ook introduceert Dijnselburg de mascotte Vinnie. In alle uitingen rondom de zwemlessen staat Vinnie centraal. Hierdoor spreken zij kinderen aan op hun eigen niveau en sluiten ze aan bij hun belevingswereld. "Onze klanten zijn de ouders, maar bovenal de kinderen," vindt Bart. "De zwemles is vanuit de volwassenen gedacht, het kind moet veilig zijn in het water en kunnen zwemmen. Maar het kind moet het doen. Met Vinnie hopen we de zwembeleving op een positieve manier te vergroten."

Schoolzwemmen
Bart wil het schoolzwemmen weer op de kaart brengen bij scholen en gemeente. "Zwemles blijft primair de verantwoordelijkheid van de ouders, maar als je ouders hebt die niets met zwemmen hebben is de kans groot dat het kind na het halen van een diploma niet meer in aanraking komt met water. Wij willen het schoolzwemmen leuk maken. Leren om met een snorkel te duiken, een bal goed te gooien vanuit het water, hoe je onder een wak vandaan komt, allemaal vaardigheden die je anders nooit leert. Omdat vrijwel iedereen werkt en druk is, staat het zwembad overdag voor een groot deel leeg. Perfect om het schoolzwemmen te herintroduceren."

Meer berichten