De kunst van Olivier Schimmel was al te vinden in landen als Zimbabwe en Portugal, maar is nu ook te zien in het gemeentehuis van Zeist.
De kunst van Olivier Schimmel was al te vinden in landen als Zimbabwe en Portugal, maar is nu ook te zien in het gemeentehuis van Zeist. (Foto: )

Schilderen zonder denken en oordelen

Expositie Olivier Schimmel

De kunst van Olivier Schimmel was al te vinden in landen als Zimbabwe en Portugal, maar is nu ook te zien in het gemeentehuis van Zeist. Het is voor Schimmel een bijzondere expositie, omdat hij geboren en getogen is in het dorp.

Zeist - Schimmel maakt abstracte schilderijen. De expositie geeft een overzicht van wat hij de afgelopen vier jaar heeft gemaakt. Wat opvalt is dat hij verschillende technieken gebruikt. Wie goed kijkt, ziet dat de schilder met materialen experimenteert als acrylverf, drukinkt, teer en houtskool. Schimmel schildert zonder na te denken en zonder te oordelen, hij dwingt zichzelf om vanuit zijn gevoel te werken.

Het mooie van een expositie in de hal van het gemeentehuis vindt hij dat iedereen er kan binnenlopen. Wat mensen in de schilderijen zien, is aan henzelf. "Hoe meer je vertelt, hoe meer je stuurt," zegt Schimmel. "Op Facebook moet tegenwoordig alles direct duidelijk zijn, bij schilderijen werkt dat niet zo."

Verhaal

Toch blijkt dat er achter al zijn schilderijen wel een verhaal zit. "Het schilderij 'Mitte' maakte ik toen ik in Oost-Berlijn woonde. Ik had een kamer en atelier op de negende verdieping van een flat en keek naar buiten terwijl de zon onderging."

Eigen interpretatie

Wie naar het schilderij kijkt, ziet dat het geen wolkeloze dag was. "Maar als mensen uitlaatgassen zien in plaats van een wolk, is het ook prima," lacht Schimmel. Ook bij dit schilderij zie je goed dat Schimmel met verschillende materialen werkt. De drukinkt bijt door de olieverf heen.

Schimmel woonde en werkte in verschillende steden en landen nadat hij op zijn twintigste uit Zeist vertrok. Toch is het niet voor de eerste keer dat er werk van hem in zijn geboortedorp is te zien. In opdracht van de gemeente maakte hij al eerder ook een wandschildering van honderd vierkante meter in Vollenhove.

Meer berichten