De gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist werken samen aan het levensloopgeschikt maken van de wijk Kerckebosch.
De gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist werken samen aan het levensloopgeschikt maken van de wijk Kerckebosch. (Foto: )

Kerckebosch als ultieme proeftuin van initiatieven

Een circulaire wijk bouwen voor een lagere ecologische voetafdruk. Nieuw leven voor oud beton bij de aanleg van wegen. Schone energie uit zon, planten en beweging. In de vernieuwde wijk Kerckebosch gebeurt het allemaal. 'Hier geven we nieuwe ontwikkelingen een kans om ervan te leren. Alleen zo komen we vooruit.'

Zeist - Het gebeurt niet vaak dat een woonwijk proeftuin is voor duurzame experimenten. Directeur Evert Jan Roelofsen van Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch ziet het juist als een voorwaarde voor vooruitgang.

'Ontwikkelingen staan nooit stil, dat geldt ook voor duurzaamheid. Maar om verder te komen moet je nieuwe dingen wel uitproberen. Daarom kijken we in Kerckebosch Zeist hoe we de dingen duurzamer kunnen aanpakken'.

Duurzame alternatieven nodig

Cement en grind uit sloopafval uitzuiveren en opnieuw gebruiken; het kan allemaal. Toch wordt het in de praktijk nog weinig gedaan, weet Roelofsen: 'Nieuw cement bestellen is nu nog voordeliger. Maar uiteindelijk raken onze grondstoffen op, dus moeten we wel duurzame alternatieven vinden. Volgens Roelofsen begint het met ervaring opdoen hoe het anders kan: 'Uitproberen, fouten maken en daar weer van leren.'

Duurzaam Kerckebosch

Spraakmakend voorbeeld hiervan is het Energieplein in Kerckebosch waar jongeren hun smartphone opladen met energie uit onder andere 4000 planten met plant-e technologie.


Maar ook het hergebruik van stalen balustrades uit een sloopflat in de leuning van een herinneringsbank. En de wandelpaden door heel Kerckebosch die deels uit slooppuin bestaan. De voorbeelden zijn talloos. Zoals bomen verplanten in plaats van kappen, wadi's in de wijk voor natuurlijke infiltratie van hemelwater en en gekapt hout uit de wijk gebruiken voor picknickbanken, speelplekken en vogelhuisjes.

Meer berichten