Dominee Hans Kronenburg, voorganger van 25 juli. FOTO: Maarten Bos
Dominee Hans Kronenburg, voorganger van 25 juli. FOTO: Maarten Bos (Foto: )

Middaggebed op elke woensdag in Broerderkerk

door Maarten Bos

In de Kleine Zaal van de Broederkerk aan het Zusterplein wordt iedere woensdagmiddag om 12 uur een middagdienst gehouden. Dit zogenaamde middaggebed is bedoeld om belangstellenden te bereiken die op dit ongewone tijdstip een kerk willen bezoeken. De diensten trekken redelijk veel publiek, ook mensen uit de omringende kantoren en werkplaatsen.

Zeist - Op woensdag 25 juli is dominee Hans Kronenburg voorganger. Hij zegt: "We houden deze diensten al enkele jaren en we doen dat gedurende het hele jaar. We hebben steeds verschillende voorgangers, soms gaat een gemeentelid voor."


"De Hernhutters die hier aan het Zusterplein gevestigd zijn, zijn gewend om op allerlei tijdstippen in de week diensten te houden. Een beetje zoals bij een klooster. Daarom wonen de Hernhutters ook om hun kerkgebouwen heen."

Markus Gill is predikant bij de Evangelische Broedergemeente (EBG) en coördinator van de middaggebedsdiensten. Gill: "De kleine zaal die we nu gebruiken is nog ouder dan de Broederkerk zelf en stamt uit 1750. Vroeger was dit een slaapzaal van het Zusterhuis."


Na afloop van de dienst blijkt dat verschillende medewerkers uit de omliggende bedrijven de dienst hebben bezocht.

Berijming

De berijming van de meeste voorbeden in deze dienst zijn van de hand van de dichter Willem Barnard, ook bekend als Guillaume van der Graft. Kronenburg: "Zijn berijmingen zijn prachtig. Ik heb deze dichter nog gekend."

De Grote Kerkzaal van de Broederkerk is iets minder oud dan de Kleine Zaal en stamt uit 1768. Die zaal bestaat in 2018 dan ook 250 jaar. De EBG heeft een groot programma samengesteld rond dit jubileum.

Een actueel overzicht is te vinden op www.grotekerkzaal250.nl

Meer berichten