Foto: Jennyfer

Linda leeft één maand plasticvrij

Voor miljoenen mensen wereldwijd was juli plastic-vrij maand. Ieder stukje plastic dat ooit is geproduceerd, ‘is’ nog steeds ergens. Want plastic breekt niet af, maar valt uit elkaar. Ook dat boterhamzakje dat je 6 jaar geleden één keer gebruikte en daarna netjes in de prullenbak gooide, bestaat nog in een of andere vorm: als hoesje voor iemands mobiel of als ingrediënt van de onappetijtelijke plastic soep in onze oceanen.

Regio - Onderzoekers voorspellen dat er in 2050 meer ton plastic afval in onze oceanen drijft dan dat er vissen zijn. De Australische Rebecca Prince heeft daarom het initiatief genomen om één maand per jaar plasticvrij te leven. Veel mensen volgden haar voorbeeld. Linda Ooms uit Soesterberg was één van hen. Van tevoren leek het haar een enorme uitdaging én beperking. Maar het viel mee: ze werd er creatiever van, boodschappen doen werd stukken leuker en het hielp haar van keuzestress af. Waarom ging ze de uitdaging aan, waar liep ze tegenaan en waarom viel het uiteindelijk heel erg mee? “Ik probeerde al een tijdje minder plastic te gebruiken. Maar ik maakte nog té vaak uitzonderingen. Dan kocht ik iets in plastic en dacht ik: ‘Tja, hier weet ik geen alternatief voor’. Ik wilde mezelf uitdagen en dacht: als ik voor nul plastic ga, móét ik wel anders gaan denken en doen.

Anders inkopen

De eerste week was het lastigst. Bij alles dacht ik: ‘Dat kan ik nu niet kopen.’ Ik begon zelfs af te vallen, want lekkers in de supermarkt zit bijna altijd in plastic. Ik realiseerde me dat ik anders moest gaan inkopen. Ik verruilde de supermarkt voor de markt, de bakker, de groenteboer en de verpakkingsarme winkel*. Toen bleek het opeens helemaal niet ingewikkeld te zijn. Op de markt en in kleinere winkels vindt niemand het vreemd als je om papieren verpakking vraagt of je eigen verpakkingsmateriaal meeneemt. Vooral op de markt - waar ik eigenlijk nooit kwam maar nu iedereen ken - vonden mensen het leuk om mee te denken. Toen ik een keer verschillende soorten noten kocht, deed de verkoopster ze zelfs allemaal in één verpakking. Iedere keer woog ze de zak opnieuw af en zo wist ze precies hoeveel erbij was gekomen. Zo eenvoudig! Ik ging het steeds leuker vinden om op de markt en in kleinere winkels boodschappen te doen. Boodschappen doen werd veel persoonlijker én ik support de kleinere middenstanders. Ook niet onbelangrijk. Het gaf me een goed gevoel.

Deze maand heeft me ook creatiever gemaakt. In het begin dacht ik ‘snoepen kan niet’. Maar behalve dat je bij de bakker allemaal losse producten kunt kopen, ben ik ook gaan kijken wat ik zelf kon maken. Het werden heerlijke bananenpannenkoekjes en stukjes appel met pindakaas. Die pindakaas kon ik trouwens in de verpakkingsarme winkel in Amersfoort zelf tappen in een potje dat ik zelf had meegebracht. En in papieren zakjes of andere verpakkingen die ik al in huis had, nam ik daar gelijk, pasta, hagelslag, bonen en granen mee.

Naar de supermarkt gaan en daar mij karretje vol laden, was vooral gemakkelijk en snel. Natuurlijk is dat belangrijk. Ik werk fulltime, dus ook voor mij is tijd schaars. Maar ik heb deze maand een andere afweging gemaakt dan snelheid: plasticvrij.

Het enige wat echt lastig is, is zuivel. Ik kocht ergens zuivel in statiegeld flessen, maar daarvoor moest ik een eind fietsen en het was een warme dag. Alles was zuur toen ik thuis kwam. Ik ben op internet gaan zoeken: yoghurt kan ik prima zelf maken en havermelk ook. Ook shampoos enzo, zitten niet alleen ín een plastic fles, ze bestaan vaak ook uit duizenden kleine plasticdeeltjes. Ik had nog veel in voorraad, dus dat heb ik gewoon gebruikt, deze maand. Maar ook daarvoor bestaan inmiddels veel alternatieven, die ik de komende tijd maar eens ga uitproberen.

Het is me gelukt en het bleek helemaal niet zo ingewikkeld. Het was juist leuk, daagde mijn creativiteit uit en genas me van de keuzestress die ik vaak heb als ik ga winkelen. Want er valt veel minder te kiezen als je plasticvrij leeft. En dat heeft echt zo z’n voordelen.

Blijf ik nu ook plasticvrij leven? Ik ga in ieder geval niet terug naar een volle afvalzak aan plastic per week. Ik ga door, al zal ik ietsje minder strikt zijn. Er zijn echt producten die voorlopig alleen in plastic verkrijgbaar zijn en die ik niet wil missen. En als ik een cadeautje voor vrienden wil kopen dat in plastic verpakt is, zal ik het toch kopen. Want vriendschap is belangrijk voor me. Maar als ik van 4 volle afvalzakken per maand naar één ga, is dat al heel erg veel winst! Plastic kun je goed hergebruiken en kan voor een deel gerecycled worden. Maar nóg beter is om het gebruik ervan fors terug te brengen. Ook zonder mijn hele leven om te gooien, kan dat prima.”

Meer berichten