Foto: Foto:

Droogte 2

Column door Carol Dohmen

Waar was u toen op 2 augustus 2018 de voorlaatste fase van een landelijke crisissituatie werd aangekondigd? Mevrouw Blom van Rijkswaterstaat, gekleed in stemmig blauw, had de eer ons tijdens een persconferentie plechtig doch met een kleine kwinkslag te vertellen dat we Fase 2 bereikt hebben: er is nu sprake van een Feitelijk Watertekort. Het verlepte gevoel dat we al weken hebben is nu ook uit te drukken in een (negatief) getal. En dan bestaat iets echt. In het bos vallen de blaadjes, gortdroge, nog groene eikeltjes verpulveren onder mijn schoenen, de koeien eten hun wintervoorraad hooi, maar Blom stelt gerust: de kraan blijft aan. Niet allemaal tegelijk uw tuintje sproeien, geen water verspillen (dat is weer weinig concreet), dan kunt u rustig gaan slapen.

Ik ben geen voorstander van grote en onnodige paniek, maar een mild gevoel van onbehagen heeft zich van mij meester gemaakt. Droogte- en hitterecords sneuvelen voortdurend en we hebben het voor elkaar gekregen om nóg eerder in het jaar Earth Overshoot Day te bereiken. Dat is het moment waarop we wereldwijd meer producten van de aarde hebben geconsumeerd en opgebruikt dan geproduceerd. Een feitelijk aardetekort dus (we consumeren 1,7 aarde per jaar), maar waarom draaft er hiervoor geen mevrouw Blom op die een code oranje afgeeft?

"Er is nu sprake van een Feitelijk Watertekort"

In plaats daarvan lijkt het eerder of we iets winnen met al die nieuwe records. Of net-niet records. Weerman Marco Verhoef had er duidelijk de pest in toen hij moest vertellen dat de lengte van de eerste hittegolf dit jaar nét geen nieuw record was. En dat allemaal omdat het uitgerekend in De Bilt (waar het weer gemaakt wordt) net één dagje koeler was. Boehoehoe. De week ervoor hield hij nog een hartstochtelijk verhaal over de logica van meten in De Bilt (iets met gemiddeld, representatief), dat terzijde.

Ik vind het een raar idee: Piet Paulusma is overspannen, het Managementteam Watertekorten waakt over ons en de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (dit bestaat allemaal echt) bepaalt in welke volgorde de Chinese kool dan wel de eigenheimers (waarschijnlijk geldt hier eigen aardappels eerst) besproeid mogen worden.

Onze volksvertegenwoordigers genieten van hun welverdiende vakanties. Rutte lijkt met de noorderzon vertrokken, Blok is op summerschool 'hoe entameer ik een prikkelend debat zonder de halve wereld te schofferen' en onze harige gymnasiast Baudet heeft zichzelf aan de rand van een zwembad gedrapeerd. Er is niks aan de hand, gaat u rustig slapen. Ik schilderde trouwens op 2 augustus mijn werkkamer. Niet de meest voor de hand liggende bezigheid bij deze temperaturen; het leidde zelfs even tot een Feitelijk Persoonlijk Watertekort. Maar als ik straks terug ben van mijn reportersreis naar Bolivia (u kunt nog doneren) gaan de reis- en schrijfopdrachten natuurlijk binnenstromen en dan wil ik er wel een beetje knap bij zitten. Droog en warm, helemaal de nieuwe trend.

Meer berichten