Foto: Rebecca Henschen (achterste rij, 2e van rechts) staat met medestudenten voor de ingang van de afdeling Verloskunde van het Lugana Ziekenhuis in de Oegandese hoofdstad Kampala.
Foto: Rebecca Henschen (achterste rij, 2e van rechts) staat met medestudenten voor de ingang van de afdeling Verloskunde van het Lugana Ziekenhuis in de Oegandese hoofdstad Kampala.

Zeisterse Rebecca op de bres voor betere zorg in Oeganda

door Asta Diepen Stöpler

"Mensen met een open botbreuk of een geperforeerde blinde darm krijgen niet vanzelfsprekend de juiste medische zorg." Rebecca (24) ziet het bijna dagelijks met eigen ogen tijdens haar stage in het Lubaga ziekenhuis in Kampala, Oeganda. "Hier is een groot gebrek aan geneesmiddelen en andere medische voorzieningen." Zij en tien medestudenten zamelen geld in voor de aanschaf van onmisbare apparatuur voor de afdeling gynaecologie en verloskunde.

ZEIST – Rebecca Henschen uit Zeist is derdejaarsstudent geneeskunde. Zij doet mee aan een internationaal uitwisselingsprogramma van het Medicine Project van AIESEC. "Het doel is om meer te leren over de gezondheidszorg in Oeganda. Hier komen ziektes voor die wij in Nederland niet (meer) kennen, zoals malaria, HIV en mazelen."

Wat Rebecca en haar medestudenten het lastigste vinden is "het stugge en soms harde karakter van het personeel. De dokters, verpleegkundigen, studenten, niemand lijkt begrip te hebben voor de situatie of de pijn van de patiënten. Ze handelen streng, kijken de patiënten soms nauwelijks aan. Of geven vaak geen pijnstilling gegeven hoe ernstig de situatie ook is. Dit is iets wat wij ons niet kunnen voorstellen. In de Nederlandse gezondheidszorg staat de patiënt centraal. Maar hoe langer je hier bent, hoe meer je beseft dat dit probleem vaak op geldtekort neerkomt."

Het voelt voor Rebecca soms als dweilen met de kraan open. "Je kan simpelweg niet iedereen geven wat ze nodig hebben. Het lijkt alsof de instelling van deze mensen hard is, maar misschien moeten we het andersom bekijken: wellicht zijn ze zo hard geworden omdat er niet genoeg geld is. Ook niet voor die ene pijnstiller of de juiste apparatuur."

Rebecca en haar medestudenten beseffen goed dat dit probleem groter is dan alleen geld. "Er zal veel moeten verbeteren binnen de Oegandese gezondheidszorg om uiteindelijk de juiste zorg te kunnen bieden. Het grote geheel kunnen wij niet in onze 6 weken hier oplossen, wel kunnen wij proberen om het ziekenhuis de juiste richting op te helpen. Daarom zamelen we geld in voor de aanschaf van broodnodige apparatuur op de afdeling gynaecologie en verloskunde van het Lubaga ziekenhuis. Ruim 7.000 baby's worden hier jaarlijks geboren. Het opgehaalde geld is bestemd voor onder meer een cardiotocograaf (dat de hartslag van een foetus en de weeën van de zwangere vrouw meet) en zuurstofmeters."

Bijdrage

Wie wil bijdragen aan een betere gezondheidszorg in Oeganda kan doneren op rekeningnummer NL25INGB0794100643 t.n.v. Medicine Project 2018. Dit kan tot 18 augustus a.s. Meer informatie op https://youtu.be/roHyyT_Cy4o

Meer berichten