Landen konden zich nog wat meer introduceerden. Zo ook Nederland.
Landen konden zich nog wat meer introduceerden. Zo ook Nederland. (Foto: Rodney del Rosario)

Internationaal gezelschap

Al meer dan 60 jaar organiseert de stichting CISV wereldwijd educatieve programma's, waarbij deelnemers uit alle windstreken bij elkaar komen. Als onderdeel hiervan organiseert CISV Nederland al een aantal jaar één van haar kernprogramma's voor 11-jarigen, het Village, in Austerlitz. Dit doet CISV in de overtuiging dat vriendschappen tussen mensen van verschillende culturen een belangrijke stap vormen naar duurzame vrede.

Austerlitz - Afgelopen vrijdag opende het Village haar deuren voor geïnteresseerden. Bij een Village draait het voornamelijk om 11-jarigen. Iedere delegatie, bestaande uit 2 jongens en 2 meisjes, toonde bij binnenkomst met trots samen met hun begeleider een tafel vol spulletjes en informatie over hun land. Hierdoor maakten bezoekers binnen een paar minuten een reis langs Brazilië, Ecuador, Egypte, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Noorwegen, Spanje, maar ook Nederland.

Daarna presenteerden de deelnemers zichzelf nog extra aan alle bezoekers. Een beetje zenuwachtig werden er dansjes en volksliederen voorgedragen. De toon was echter binnen no-time gezet, waardoor na een poosje iedereen volop meedeed met de Macarena van Spanje en de LineDance van de VerenigdeStaten.

Er op uit

De OpenAvond wordt traditioneel halverwege het 4-weekse programma gehouden. Aan het einde worden alle kinderen dan ook opgehaald om samen met één of meerdere vriendjes naar een Nederlands gastgezin te gaan. Hierdoor krijgen de deelnemers ook wat te zien van hun gastland buiten de kamplocatie. Na het soms lastige afscheid met hun leiding en vriendjes reden de auto's bepakt met kinderen en vuile was dan ook luid toeterend richting hun bestemming voor het weekend. En toen was het plots stil in Austerlitz. Stiekem slaakte de leiding en staf een kleine zucht: eindelijk de kans om bij te slapen en de nodige voorbereidingen te treffen voor het tweede deel van het programma!

Wereldwijd

Klinkt dit allemaal interessant en wil je meer weten? CISV organiseert jaarlijks wereldwijd programma's voor alle leeftijden. Neem bij interesse of vragen vooral contact op met CISV Nederland via openavond@nl.cisv.org. Of kom naar de jaarlijkse informatiedag. Deze zal plaatsvinden op zondag 16 september in Het Amsterdams Lyceum, Valeriusplein 15, te Amsterdam.

Meer berichten