''Een voor mij onbekend vogelgekrijs brengt mij even naar de rand van het balkon, maar op dat moment hoor of zie ik niets wat het kan zijn.''
''Een voor mij onbekend vogelgekrijs brengt mij even naar de rand van het balkon, maar op dat moment hoor of zie ik niets wat het kan zijn.'' (Foto: )

Warme zomeravond op de balkontuin

Je zit op de tuinstoel bij de keuken die daar is neer gezet om op momenten te genieten van het zijn op je balkon. Het is nu zo'n moment. Een warme zomeravond met nog een temperatuur van 20 graden. Onbegrijpelijk, onvoorspelbaar, al weken genieten we van heerlijke zomerse temperaturen. Helaas de regenbuien die zich altijd een na een of twee dagen aan bieden komen nu niet. De natuur huilt en huilt en roept "water water willen we". Wat doet de natuur toch altijd vreemd.

Zeist - Hoog in de lucht verschijnt een witte streep waarop de ondergaande zon laat zien, ik ben er echt nog wel. Even later gevolgd door het gebrom van de motoren die honderden mensen naar hun reisdoel brengen. Op de langs lopende straat hoor je telkens het geluid van langs rijdende auto's.

Een merel laat met zijn hoogste lied horen dat de avond gevallen is en we weldra de nacht in zullen gaan. Een voor mij onbekend vogelgekrijs brengt mij even naar de rand van het balkon, maar op dat moment hoor of zie ik niets wat het zou kunnen zijn.

Het lijkt op een meeuw, maar zitten die dan lang op een plek en dan ook nog in de bomen; ik denk of weet het wel zeker van niet. Weer gezeten op je stoel verschijnen er weer twee witte strepen in de lucht. Dat is me dan toch een drukte daarboven op zo'n tien kilometer hoogte. Je zit nu wat onderuit gezakt in je stoel. Je hebt zojuist al het aanwezige groen van water voorzien.

Vijf gieters met dat heerlijke vocht zijn verdeeld over een groot aantal planten die dat dan gretig opzuigen en zo de nacht en groot deel van de komende dag kunnen zorgen dat ze er mooi en geweldig uitzien. Zeker van de varens die je hebt aangeschaft daar het voor rijk bloeiende planten toch wat te donker is op je balkontuin. Aan de reling hangende bakken die doen het geweldig. Dat wel, maar zo tegen de huiswand aan gaat het wat minder en varens hebben het daar dan goed naar hun zin en zijn nog heel mooi groen ook.

Het wordt donkerder en donkerder en toch of je nu binnen of buiten vertoeft, de temperatuur blijft heerlijk. Een nachtvlindertje probeert het licht van de keuken op te zoeken, maar de hordeur verhindert dat en die heeft dan ook zijn taak volbracht. Je denkt en sluit even de ogen want op de achtergrond hoor je de rustige muziek die je hebt opgezocht voor je naar buiten ging. Dan ineens een geweldig lawaai. Het alarm van een auto gaat af en de eigenaar is niet aanwezig, daar het een hele tijd aanhoudt. Dat zijn dan net niet de dingen waar je op zit te wachten, zo vierhoog op een mooie zomeravond met een temperatuur ver boven normaal.

Ingezonden brief door Cees

Meer berichten