Foto: Carol Dohmen

Vakantie voorbij

column Carol Dohmen -

Bent u ook uitgeput van vakantie thuis gekomen? Steeds meer mensen ervaren grote stress tijdens hun vakantiereizen. Jengelende kinderen op de achterbank behoren dankzij onbeperkt internet op hun mobieltjes tot het verleden. Navigatie leidt ons zonder omwegen naar de bestemming, tenzij de partner daarnaast nog ouderwets kaartleest en zich met de route bemoeit. Kant en klaar ingerichte tenten voorkomen ruzie met diezelfde partner over een vergeten tentstok of grondzeil.

De stress komt pas wanneer we op de plaats van bestemming de hoogtepunten gaan afwerken. De belangrijkste oorzaak: selfishme. Iedereen wil een unieke selfie met de Trevi fontein, de Taj Mahal of the Empire State Building. Instagram en Facebook zijn hongerig, ze willen 24 uur per dag gevoed worden door onze ego's. Niet de ervaring zelf telt, nee, een mooi plaatje en zoveel mogelijk likes maken onze vakantie pas geslaagd. Het schijnt dat op sommige plekken mensen zelfs met elkaar op de vuist gaan om de beste plek te veroveren voor een foto.

''Gelukkig hebben we de selfies nog…''

Gelukkig lonkt de rust en regelmaat van het werkende leven. Weer even normaal doen. Tenzij u op de administratie van één van onze postbedrijven werkt. Dan wacht uw baas op u met een fiets met grote tassen en moet u brieven en pakjes gaan bezorgen. Net nu het herfst wordt! Daar is namelijk geen personeel meer voor te krijgen.

Of dat u met het openbaar vervoer naar uw werk gaat en na 8 uur 's ochtends probeert uw fiets bij station Driebergen-Zeist te parkeren. Ik vraag me oprecht af hoe het in vredesnaam mogelijk is om zó'n imposant station te maken, een futuristische parkeergarage te bouwen en het níet voor elkaar te krijgen genoeg plekken voor fietsen te regelen. Wat niet helpt is dat iedereen tegenwoordig een soort bull bar voorop zijn fiets heeft gemonteerd, liefst met een enorm krat erop. Ik vind zo'n krat logisch wanneer je broden of kranten bezorgt (of brieven, maar dat schijnt dus niemand meer te willen doen). Maar niet als je met de trein naar kantoor gaat.

Zelf vind ik het moeilijkste moment in de overgangsfase van zomer naar herfst, van vakantie naar werk, die allereerste keer dat je weer een lange broek aan moet. Na wekenlang in luchtige jurkjes of stoere korte broeken gelopen te hebben, komt het moment van de waarheid wanneer je met lichte tegenzin (en kippenvel, want je hebt het zo lang mogelijk uitgesteld) in die spijkerbroek stapt. In tegenstelling tot het ijs op de noordpool blijken mijn benen niet in de smoorhitte te smelten en moet er enig wring- en trekwerk aan te pas komen eer alles weer op zijn plek zit. Maar ook dat went en na een paar dagen lijken de zomer en de vakantie alweer eeuwen geleden. Gelukkig hebben we de selfies nog...

Meer berichten