Showdown is een sport voor slechtzienden en zienden. Het is een mix van tafeltennis en airhockey. Stalen kogeltjes in de ballen zorgen voor een goede hoorbaarheid.
Showdown is een sport voor slechtzienden en zienden. Het is een mix van tafeltennis en airhockey. Stalen kogeltjes in de ballen zorgen voor een goede hoorbaarheid. (Foto: )

Tafeltennis voor slechtzienden - showdown - verovert Zeist

"Showdown is een geweldige sport voor slechtzienden en blinden. Ook ziende mensen kunnen het spelen, maar dan met een afgeplakte skibril op." Showdown is een mix van tafeltennis en airhockey. Vanaf 6 september beginnen de eerste trainingen in Zeist, bij de Zeister Tafeltennisvereniging.

door Asta Diepen Stöpler

Zeist - Marko Molenaar, onstuitbaar enthousiast en sportief kreeg het in korte tijd voor elkaar om showdown in Zeist te introduceren. Hij is blind en beoefent de sport sinds 2,5 jaar. "Het is een mooie breedtesport die je met anderen speelt. Het gaat om behendigheid en snelheid. Zeist ligt voor de hand als nieuwe showdown-gemeente vanwege de aanwezigheid van instellingen voor blinden en slechtzienden. In maart trok ik de stoute schoenen aan en belde ik Jasper Vilé, voorzitter van de Zeister Tafeltennisvereniging ZTTV", vertelt Molenaar. "ZTTV leek me de aangewezen vereniging om showdown onder te brengen. Om de kansen te vergroten had ik al een duidelijke visie en ideeën over de ontwikkeling van de sport en de samenwerking met ZTTV."

Aanvankelijk reageerde Vilé afwijzend. "Onze vereniging was toen nog niet toegerust om mensen met beperkingen goed en verantwoord te begeleiden. Maar Marko nam er geen genoegen mee en nodigde me uit voor een kop koffie. Hij had zo'n goed verhaal dat ik snel om was. Het ZTTV-bestuur en de ledenvergadering volgden al gauw. Ook de gemeente steunt dit initiatief, onder meer met subsidies. Showdown past goed bij de verwachting dat sportverenigingen een maatschappelijke rol spelen. Afgelopen zomer maakten Marko en onze penningmeester Rens Boer een plan van aanpak, zodat donderdag 6 september de eerste trainingen kunnen beginnen. We hebben een kleine 10 leden, nieuwe leden zijn van harte welkom. Mensen kunnen ook eerst kennis maken bij de trainingen op donderdagavond."

Verder zoekt ZTTV 2 à 3 showdownscheidsrechters. De opleiding en bezoeken van (inter)nationale wedstrijden zijn gratis. Meer informatie via jasper.vile@gmail.com of mobiel 06 8390 9835.

Meer berichten