Romy is heel blij dat ze vrijwilligerswerk kan blijven doen, ook nu ze weer is begonnen met haar nieuwe studie Social work. FOTO: Maartje Simons
Romy is heel blij dat ze vrijwilligerswerk kan blijven doen, ook nu ze weer is begonnen met haar nieuwe studie Social work. FOTO: Maartje Simons (Foto: )

Romy begeleidt statushouders in Zeist: je kan echt iets dóen!

ingestuurd naar redactie.nbo@persgroep.nl

Eigenlijk zitten er alleen maar pluspunten aan het vrijwilligerswerk dat ze doet, als je naar Romy Timmers (23 jaar) luistert. Sinds zo`n anderhalf jaar begeleidt ze statushouders in Zeist vanuit Vluchtelingenwerk Zeist.

Zeist - Dat betekent dat ze de mensen helpt met de praktische zaken nu ze een leven proberen op te bouwen in Zeist. 'En dat geeft echt voldoening, men is echt blij dat ik ze help', zegt ze met enige verbazing. 'En ik leer er zelf ook nog veel van, wat wil je nog meer?'

Opbouwen van een band

Romy is heel blij dat ze vrijwilligerswerk kan blijven doen, ook nu ze weer is begonnen met haar nieuwe studie Social work. 'Ik heb het geluk dat mijn ouders kunnen en willen bijdragen aan de huur van mijn kamer, zo kan ik op mijn vrije dag voor VluchtelingenWerk blijven werken.

'Waar begin je, als je een gezin of persoon toegewezen krijgt', vraag ik nieuwsgierig. 'We hebben een to do list die wij doorlopen. Die begint met inschrijven bij de gemeente tot het samen aanvragen van een DUO lening voor de inburgering. Nadat zij een asielaanvraag hebben gedaan krijgen ze de optie om begeleiding vanuit VluchtelingenWerk te ontvangen. Doordat zij hiervoor kiezen staan ze echt open voor mijn begeleiding. Statushouders ontvangen 1 jaar begeleiding en omdat je hen 1 jaar begeleidt, bouw je ook echt een band met ze op. In het begin nam ik vaak mijn werk mee naar huis, maar na verloop van tijd leer je om het los te laten.

Voorbeeldfunctie

'Vaak denken mensen toch dat het vooral de gelukszoekers zijn die hier komen, maar deze mensen hebben vaak een goede reden om te vluchten. Ik vind het knap hoe gemotiveerd ze zijn om hier een nieuw leven op te bouwen. Ik vind het mooi dat ik een andere cultuur leer kennen, en tegelijkertijd leer je ook veel over jezelf.' Ik ben benieuwd of haar vrienden ook vrijwilligerswerk doen, hoe 'normaal' is het om als student vrijwilligerswerk te doen. Helaas blijkt dat ze toch één van de weinige is, veel mensen om haar heen doen betaald werk naast een studie of zijn met andere dingen bezig. Toch zie ik aan haar dat dit vrijwilligerswerk haar echt meer geeft dan alleen voldoening, ze straalt als ze vertelt over de bijdrage die ze wekelijks levert!

Meer berichten