Deze ganzen brengen levendigheid op het Kersbergenplein. Veel ouders en kinderen gaan er regelmatig naar toe om ze te voeren. Dit is niet nodig. Op het grasveld om de vijver is voldoende gras voor dit achttal.
Deze ganzen brengen levendigheid op het Kersbergenplein. Veel ouders en kinderen gaan er regelmatig naar toe om ze te voeren. Dit is niet nodig. Op het grasveld om de vijver is voldoende gras voor dit achttal. (Foto: Asta Diepen)

Kersbergenplein houdt van zijn achttal ganzen

Ganzen horen bij het Kersbergenplein. Ruim 20 jaar lopen er ganzen rond. Eerst 2 witte ganzeriken (mannetjes) en nu een familie van 8 bruine-witte ganzen.

door Asta Diepen Stöpler

ZEIST - Menig voorbijganger kijkt geamuseerd naar de vogels. Soms blokkeren ze de weg door er pontificaal te staan. Dan is het puzzelen hoe je er langs komt. "De meeste bewoners van de wijk zijn blij met de ganzen. De dieren geven sjeu aan de buurt", zegt buurtbewoner Gert Schoonderwoert. Enige overlast is er volgens een enkeling in de vorm van poep in hun tuin of op het wandelpad om de vijver. "Ach, ganzen zijn grazers en brengen de meeste tijd door op het gras. Daar valt de meeste ontlasting."

Eind vorige eeuw bracht een bewoner 2 witte ganzen naar het plein. "Tot groot genoegen van de buurt. In 2013 werden ze ziek, waarna ze overleden. Het Kersbergenplein zonder ganzen is niet compleet, zo vonden velen. We zagen jonkies wel zitten en kochten 2 vrouwtjes en 2 mannetjes. In 2015 was het eerste nest een feit, maar dit was slechts het begin van hun voortplantingsdrift. Om het aantal vogels beperkt te houden, rapen we sindsdien de eieren. In het broedseizoen willen de mannetjes de eieren beschermen en zijn ze wat kort aangebonden. Erger dan een incidentele hap in een enkel of kuit is het niet."
In het overleg met de gemeente over de waterkwaliteit van de Kersbergenvijver, bespreken de bewoners ook de ganzen. Onlangs is een enquête gehouden, onder meer over de aanwezigheid van ganzen. "Van de 26 respondenten zijn er 2 faliekant tegen. De overige bewoners zijn positief, zij het dat 8 exemplaren voor enkelen te veel is. Daarom denken we aan 2, hooguit 4. Een mogelijkheid is het huidige achttal in zijn geheel te herplaatsen en 2 mannetjes te kopen. Dit moet zorgvuldig gebeuren in overleg met de gemeente, want de gans is een beschermde vogelsoort", besluit Schoonderwoert.

Later dit najaar zal er duidelijkheid zijn. Tot die tijd lopen de 8 ganzen prinsheerlijk op het Kersbergenplein. Meestal op het gras rond de vijver, af en toe op de straat of de stoep.

Meer berichten