Nieuwkomers op het Vlielandse strand. Op het festival werkten de nieuwkomers samen met Nederlandse vrijwilligers.
Nieuwkomers op het Vlielandse strand. Op het festival werkten de nieuwkomers samen met Nederlandse vrijwilligers. (Foto: )

Vlielands festival voor drie AZC bewoners

Het asielzoekerscentrum in Zeist sluit per 1 oktober zijn deuren, maar ook na overplaatsing blijven mooie initiatieven en hechte banden onder de oud-bewoners bestaan. Afgelopen weekend hielpen drie nieuwkomers die het azc al moesten verlaten als vrijwilliger mee op het Vlielandse festival Into the Great Wide Open. “Ik had dit voor geen goud willen missen. Alles was gewoon perfect,” zegt de Gambiaanse Ousman.

Zeist - Het initiatief kwam van het landelijke programma Aan de Slag, in samenwerking met New Faces at the Festival. Ina Smittenberg, projectleider van Aan de Slag Zeist, ging zelf ook mee naar Vlieland voor het festival. “Voor de enthousiaste deelnemers van Aan de Slag én voor de organisaties die de afgelopen tijd met onze vrijwilligers hebben gewerkt, zoals het Beauforthuis in Zeist, is het jammer dat het azc in Zeist sluit. Ik wilde hen nog een mooie ervaring geven dus zorgde ik dat ik samen met een groepje van zeven trouwe en enigszins taalvaardige vrijwilligers naar Into the Great Wide Open kon gaan.”
Op het festival hielp Ousman mee achter de strandbar. Drankjes serveren, kletsen met de gasten: Ousman voelde zich er helemaal thuis. “Met dit werk kom je met allerlei verschillende mensen in contact. Ik hoop dat ik zodra ik status heb, als barman kan gaan werken. Op Into the Great Wide Open heb ik alvast werkervaring opgedaan.”
Door lange procedures om een verblijfsvergunning te krijgen, wonen nieuwkomers zoals Ousman vaak maanden, soms jarenlang in een azc. De meeste nieuwkomers willen niets liever dan werken en een leven opbouwen. Met het doen van vrijwilligerswerk zetten zij hierin de eerste stappen. Daarnaast maken de nieuwkomers op deze manier kennis met de Nederlandse taal en cultuur.
“Voor nieuwkomers zoals ik was het een prachtige kans om te integreren in de Nederlandse cultuur en voor de Nederlandse festivalgangers om ons te zien als onderdeel van de samenleving,” zegt de Jemenitische Amro, die op het festival entreebewijzen controleerde en andere klusjes deed op het festivalterrein. “Bij de ingang raakte ik met de gasten aan de praat en gaven sommigen mij een high five of een knuffel. Ik voelde me echt welkom.”
Op het festival werkten de nieuwkomers samen met Nederlandse vrijwilligers. Een mooie kans om Nederlands te oefenen, want dit is niet altijd even gemakkelijk, vertelt Amro: “Het valt niet mee om Nederlands leren uit boeken. Op een festival gaat dat vanzelf. Je praat en danst met Nederlanders, die er net als jij zijn om van het festival te genieten. Dat zorgt voor een gemoedelijke sfeer waarin je veel sneller de taal oppikt dan in het klaslokaal.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden