Op de bank links Rania en Firas Alnaasan. Op de bank rechts Somar Alhamid en Peter Sluis, beiden van Vluchtelingenwerk Zeist. FOTO: Maarten Bos
Op de bank links Rania en Firas Alnaasan. Op de bank rechts Somar Alhamid en Peter Sluis, beiden van Vluchtelingenwerk Zeist. FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Syrische gezin maakt start in Zeist

Aan de Laan van Vollenhove in Zeist woont sinds drie maanden het gezin Alnaasan uit Syrië. Het gaat om vader Firas (40), moeder Rania (35) en twee zoons, Radwan van 12 en Laith van 11. Het zijn vluchtelingen uit dit Arabische land, dat al jaren verscheurd wordt door oorlogsgeweld. Een gesprek met Firas, Rania, Peter Sluis van Vluchtelingenwerk Zeist en zijn collega en tolk Somar Alhamid die ook uit Syrië komt.

door Maarten Bos

Zeist - Firas is al een jaar in Nederland, maar de overige gezinsleden zijn pas drie maanden geleden aangekomen. Zij hebben nu een officiële verblijfsstatus, die hen recht geeft op een woning en een uitkering, maar ook een belangrijke verplichting: ze moeten binnen drie jaar inburgeren. Peter: "Inburgeren betekent vooral de Nederlandse taal leren, maar ook hoe wij in Nederland wonen, werken en met elkaar samenleven. Als maatschappelijk begeleider help ik de nieuwkomers daarbij. Van het aanvragen van de huurtoeslag, tot het zoeken naar een sportclub voor de kinderen. En van het aanmelden bij een goede taalschool tot het vinden van een taalmaatje."

Firas is blij met de begeleiding vanuit Vluchtelingenwerk: "Peter heeft me echt met alles geholpen. Voor ons is alles nieuw en we spreken de taal nog niet. In de begintijd moeten er heel veel aanvragen worden gedaan en formulieren worden ingevuld. Zonder deze hulp hadden wij niet geweten wat we hadden moeten doen." VluchtelingenWerk helpt de nieuwkomers in principe gedurende een jaar. Ze letten daarbij sterk op zelfredzaamheid. Ook het gezin Alnaasan moet langzamerhand steeds meer op eigen benen komen te staan. Firas en Rania willen allereerst de Nederlandse taal goed leren. Firas is opgeleid in de ICT en hoopt daarin werk te vinden. De goedlachse Rania is docente wiskunde. "Wat zou ik het leuk vinden om dat vak ook hier uit te oefenen", laat zij weten.
Op het moment van het gesprek zijn de beide kinderen naar school. Firas: "Het is pas hun derde schooldag en het was natuurlijk heel spannend. Maar we merken nu al dat de kinderen een ander gevoel hebben hier. Het kost tijd voordat zij alle verschrikkingen een beetje zijn vergeten." Firas en zijn gezin komen uit Aleppo, de grootste stad van Syrië en zeer zwaar getroffen door de oorlog. Rania: "Nederland is heel fijn. Alles is hier zo rustig." Firas: "En het valt mij op dat in Nederland alle zaken perfect zijn geregeld. Wij vinden hier iets wat in Syrië totaal ontbreekt: rechtvaardigheid."

Natuurlijk hopen de ouders op een mooie toekomst voor de kinderen. Firas: "Ze gaan nu naar basisschool De Koppel. Daar krijgen ze taalonderwijs speciaal voor nieuwkomers. Binnenkort gaan ze op een voetbalvereniging. Met name Radwan is heel goed in voetbal, dus wie weet waar dat nog toe kan leiden. Ze zijn slim dus we hebben er alle vertrouwen in." Desgevraagd laat Firas weten dat hij zijn familie natuurlijk enorm mist. Firas: "En vooral mijn vader. Hij is 71. Ik zou hem wat graag voor een vakantie laten overkomen, maar ik denk dat dat alleen kan als ik een baan heb en garant kan staan voor hem". Peter belooft Firas de kwestie nog nader te onderzoeken. Het gezin is erg blij dat hun leven eindelijk in een rustig vaarwater is beland. Firas: "Op deze manier kunnen we echt een start gaan maken, iets wat in Syrië volledig onmogelijk was".

Meer berichten