Foto:

K.S.G De Breul leerlingen leren in het veld Leren op de fiets

Op K.S.G. De Breul te Zeist wordt net als op ruim de helft van alle VO-scholen het vak NLT (Natuur, Leven en Technologie) gegeven. Een vak dat uit modules bestaat waarin actuele thema's aan de orde komen. NLT kan sinds 2007 als keuzevak op de Havo en het Vwo gevolgd worden.

Zeist - Jaco Scheer (docent NLT, natuurkunde en onderwijsontwikkelaar) organiseerde onderwijs op de fiets. Een week waarin de leerlingen met een tent en materiaal het land in trekken. Samen met Karlijn Smits (geograaf) en later Borinka Blommenstein (docent scheikunde en biologie) werd de module:" van Wijk tot aan zee" gemaakt. Een bijzondere fietstocht langs het water helemaal van Wijk bij Duurstede tot Kijkduin en terug. Leerlingen krijgen geen toets maar worden op zeven zaken beoordeeld en houden hiervoor een logbook/diary bij, waarin ze deze zaken verwerken. De leerlingen werken ten eerste aan de opdrachten uit de NLT-reader. Hierbij moeten zij de omgeving in kaart brengen, experimenteel onderzoeken langs de rivier de Lek doen en schetsen van uiterwaarden maken. Ook presenteren zij als gids een onderwerp, zoals bijvoorbeeld een vestingstadje, sluizencomplex, gemaal of natuurgebied.

Tijdens de fietstocht werken de leerlingen aan eigen gekozen expertise onderwerpen, waarvan zij schetsen en tekeningen in hun logboek maken. Het doel van de fietsweek is leren kijken naar de wereld om je heen en je kennis in de werkelijkheid te zien. Scheer deed hier al ervaring mee op tijdens zijn halfjaar op zee met het project School at Sea.

De groep van 16 leerlingen en 2 docenten fietsen de eerste dag van Wijk bij Duurstede naar Schoonhoven langs de Lek. Tijdens dag twee wordt er gevaren door een veenmoeras en zien de leerlingen 's middags in Kinderdijk hoe deze moerassen van weleer bewoonbaar werden gemaakt. Dag drie zakken de leerlingen verder af naar zee en fietsen van Nieuw-Lekkerland naar Kijkduin. Deze dag staat in het teken van waterzuivering, waarbij een rondleiding op de AWZI(AfvalWaterZuiveringsInstallatie) in Cappelle a/d IJssel op het programma staat. Dag vier wordt er door Dunea een rondleiding in de duinen verzorgd en gekeken hoe duinwaterzuivering in z'n werk gaat. De middag kunnen de leerlingen relaxen en stof verwerken. De laatste dag fietst het gezelschap terug naar Zeist en brengt een bezoek aan het gemaal De Hooge Boezem in Haastrecht, waar 4 vrijwilligers een rondleiding verzorgen.

Meer berichten