Alle basisscholen in de gemeente Bunnik (700 kinderen bij elkaar) hebben deze mile rondom het gemeentehuis gelopen. FOTO: Agnes Laurens
Alle basisscholen in de gemeente Bunnik (700 kinderen bij elkaar) hebben deze mile rondom het gemeentehuis gelopen. FOTO: Agnes Laurens (Foto: )

Rondje gezondheid met Daily Mile

Sporten is goed voor je lichaam en voor je geest. Het geeft wat rust in wat je doet. In de Gemeente Bunnik zijn buurtsportcoaches die er alles aan proberen te doen om jongeren en ouderen aan beweging te krijgen.

door Agnes Laurens

Bunnik - Een nieuw onderdeel in de Gemeente Bunnik is het JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht). Dit is een landelijk initiatief dat op lokaal niveau wordt gebracht. De visie van JOGG is om jongeren en hun omgeving de keus te laten maken om een lekkere snack te laten staan en in plaats daarvan een gezond stukje groente of fruit te nemen.

Het begint niet bij het kind, maar de omgeving van het kind. Dit kan thuis zijn, in de sportkantine, op het werk, in de media, in je vrije tijd, in de buurt, je vrienden en natuurlijk ook op school. Er wordt gekeken naar wat thuis de norm is en wat er in het trommeltje mee gaat naar school en of het kind genoeg beweegt. De omgeving van het kind levert hier een enorme bijdrage aan.

Ambassadeur van JOGG is acteur en danser Juvat Westendorp (bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden, red.). Van huis uit heeft hij meegekregen om te sporten. Naast acteren danst hij met veel liefde en passie. "De liefde en passie voor bewegen en sport wil ik graag doorgeven aan jongeren. Ik vind het belangrijk dat zij, net als ik, alles uit het leven halen wat er te halen valt. Dat kan juist als je gezond eet en drink.", aldus Juvat Westendorp.

Overgewicht en obesitas

Overgewicht is de laatste tijd erg toegenomen. Niemand kan dat in zijn of haar eentje oplossen. Daarom zijn er lokaal JOGG-proffessionals. De website van JOGG zegt het volgende: "De JOGG-proffessionals weten als team precies hoe het lokale bestuur, de buurtbewoners en lokale partijen rondom het kind zich kunnen bundelen tot een krachtig geheel. Door een gedegen aanpak waarin de focus ligt op duurzame activiteiten en samenwerkingen maken de inwoners van de gemeente zelf het verschil. Alle opgedane kennis en ervaring wordt gedeeld met andere JOGG-gemeenten."

Daily Mile

Om deze JOGG in de gemeente in te luiden, hebben de lokale sportbuurtcoaches - Jesper Oele, Mieke Hanse en Robin Eerkens - een Daily Mile georganiseerd. De Daily Mile is een effectieve manier om bijvoorbeeld met de klas een klein rondje te lopen of te rennen rondom je school. Je raakt dan wat energie kwijt om daarna weer geconcentreerd verder te kunnen werken.

Kantinescan

Joke Davio van Team:Fit: "Wij richten ons op de sportkantines dat deze ook gezonder zijn. Zij kunnen goud, zilver en brons verdienen." Zij legt uit dat wanneer een kantine gezondere keuzes aanbiedt en deze zichtbaar maakt, dat ze dan brons verdienen. Heeft een kantine de gezonde smaak te pakken en groente of fruit als basis minimaal aanwezig is, dan verdient het zilver. En goud is wanneer de kantine een voorbeeld is voor heel Nederland en lekker bezig is! Daarmee voldoet de kantine aan de basis zoals bij brons, de kantine biedt groente en fruit aan, de kantine toont zichtbaar aan dat de gezondere producten de meerderheid heeft (80%). En natuurlijk maakt hiermee ook de aankleding van de kantine gezond kiezen vanzelfsprekend.

Meer berichten