Foto: Carol Dohmen

En weer door

column Carol Dohmen - Ruim twee weken draafde ik door op grote hoogte, op zoek naar de kleurrijke verhalen van sterke vrouwen in Bolivia. Alhoewel draven, iedereen die weleens een tijdje op 4000 meter hoogte heeft vertoefd weet dat op zo'n plek zelfs het kleinste sukkeldrafje een olympische prestatie evenaart. Er waren momenten dat mijn hart tekeerging als een ouderwetse wekker, mijn longen te klein waren om de benodigde hoeveelheid zuurstof naar binnen te zuigen en mijn voeten alleen nog maar hele kleine pasjes wilden zetten. Mijn interviews begonnen steevast met de woorden "Hola hijg hijgg hijg hijgg hijg hijgg". Waarschijnlijk denken de Bolivianen nu dat dit een welkomstgroet is in Nederland….

Hola hijg hijgg hijg hijgg

Het grote voordeel van zo'n hoogtestage is dat je, weer eenmaal terug op zeeniveau, voor een paar weken een conditie van jewelste hebt. Bloeddoping, maar dan helemaal legaal. En wat extra uithoudingsvermogen is best fijn als je weer wilt aanhaken op de actualiteit in eigen land. Wát een spanning, ik ben blij dat we in dit deel van de wereld nog overeind staan zeg. Ontsnapt aan een hackaanval door Rusland! Ik begrijp er eerlijk gezegd geen fluit van, maar het was heel-erg-spannend-en-belangrijk. De hoogste baas van Interpol ontvoerd! Je zou denken dat het voor zijn eigen dienst (inderdaad ja, de InterNationale OpsporingsDienst) een fluitje van een cent is om hem ff terug op te sporen. Ze kunnen niet aankomen met het flauwe excuus dat een Chinees terugvinden tussen ruim een miljard andere Chinezen te ingewikkeld is. Kom op zeg, doe je werk.

Dan was er nog de teleurstelling van Mark. Zijn vrienden bij Unilever hebben hem laten zitten. Mark voelde tot voor kort in zijn vezels dat hij de dividendbelasting moest afschaffen. Er lag geen enkele feitelijke onderbouwing aan dit gevoel ten grondslag. Bijna iedereen was tegen, want het gaat hier om fors geld dat je ook anders kunt besteden. Maar Mark kreeg zijn zin. Gevoel en vezels zijn hip, dus die gaven de doorslag. En nu komen ze niet. Unilever blijft liever in Londen, waar immers een stabiel economisch en financieel klimaat heerst. Brexit? Dat is kennelijk minder spannend dan morrende kiezers en een zeurende oppositie. Ik ben vooral benieuwd wat er nu door Mark heengaat wanneer hij 's ochtends één van de vezelrijke ontbijtgranen van Unilever door zijn yoghurt roert. Of zou hij als protest in hongerstaking gaan? Even niks meer voelen behalve een groot gat in zijn maag?

Gelukkig gaat ook het gewone leven door. Boer zoekt Vrouw is weer begonnen. In Austerlitz vond het jaarlijkse wandelweekend plaats, traditioneel met koek en zopie midden op het ruiterpad. Een beetje risico nemen hoort erbij. De rode bloedcellen nemen weer in aantal af. In plaats daarvan kleuren de bomen langzaam rood. Het wordt herfst, we gaan door. Net als de vrouwen in Bolivia, die blijven doorgaan voor een leven zonder geweld.

Meer berichten