Foto: Gemeente Zeist

Week van de burgemeester

De hele week staat in het teken van De Maaltijd van Zeist. Raadsleden en medewerkers gaan alle dagen van de week op pad om in ontmoeting en gesprek met inwoners ingrediënten op te halen voor een goed leven in Zeist. Iedere dag start met een ontbijtje voor inwoners in de hal van het gemeentehuis. Op maandag 1 oktober doe ik daarvoor de aftrap. Een inwoonster van Austerlitz vraagt aandacht voor wonen en duurzaamheid. Daarna is er een koffiemoment voor alle medewerkers. Ik ervaar ook bij hen een groot enthousiasme om samen met leden van de gemeenteraad op allerlei momenten op veel verschillende locaties in de samenleving gesprekken te voeren met inwoners.

Ik werk in de loop van de week een tijdje mee bij het Broodlokaal aan de Slotlaan. Ook daar krijg ik ideeën voor een goed leven. Voorbeelden: twee tieners zijn dolblij met de activiteiten in De Peppel; zij vragen een mobiele toiletvoorziening voor het uitgaanspubliek in de 1e Dorpsstraat. Bij Versmarkt Vollenhoven zie ik bij diverse klanten grote waardering voor het sociaal ondernemerschap. Medewerkers van de versmarkt leren onder begeleiding de kneepjes van het vak winkelbediende. Een klant vertelt haar recept voor een goed leven: altijd optimistisch blijven.

Ook heb ik een goed gesprek in het Kunstenhuis Zeist. Daar komen zo'n twintig mensen bijeen vanwege het nationale initiatief van het Nationale Gesprek. Via een willekeurige keuze uit het inwonerbestand zijn zij uitgenodigd. Gespreksthema's zijn onder meer de animositeit in de samenleving en het bevorderen van gemeenschapszin, en het te hard autorijden in buurten en wijken en ideeën om dat tegen te gaan.

Als ik te gast ben aan tafel bij de Talkshow Maaltijd Late Night in Bibliotheek De Klinker, zijn de gespreksthema's Veiligheid en Goed Bestuur. Onder leiding van Ernst van Splunter spreek ik samen met de politici Gert van Ewijk, Walter van Dijk, medewerkers en inwoner/coördinator Binnenbos Brenda Emmen-Hassell. Echt luisteren naar inwoners, is de gedragen opvatting aan tafel!

Naast de maaltijd-activiteiten werk ik ook deze week een tijdje mee op het Klant Contact Centrum. Bellers hebben sterk uiteenlopende vragen, zoals de achtergrond van psychiatrische hulp, een woningbouwproject aan de Cornelis Vlotlaan, leerlingenvervoer, starterslening en omvang thuiszorg. In de B&W-vergadering stemmen we in met de resultaten van een onderzoek naar de leefbaarheid op de WA Hoeve en omgeving. Het echtpaar Grootveld van de Van Tetslaan is zestig jaar getrouwd. Ik breng hen een felicitatiebezoek.

Dit jaar bestaat de kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente 250(!) jaar. Het hele jaar door zijn er feestelijke activiteiten, in de vorm van concerten, diensten, een musical en lezingen. Op donderdag 4 oktober verzorg ik een lezing: Eigenheid in verbinding; de betekenis van de Evangelische Broedergemeente voor Zeist. Na afloop reik ik aan de dames Van Wageningen-Lenz en Van Wageningen-Van Kampen Koninklijke Onderscheidingen uit. Het is een mooie waardering voor hun bijzondere inzet voor kerk en samenleving.

Meer berichten