Bart Peters maakt zich sterk voor een geode communicatie tussen gemeente-ambtenaren en transgenders. Hij maakte een gratis e-learning voor gemeente-ambtenaren. FOTO: Asta Diepen Stöpler
Bart Peters maakt zich sterk voor een geode communicatie tussen gemeente-ambtenaren en transgenders. Hij maakte een gratis e-learning voor gemeente-ambtenaren. FOTO: Asta Diepen Stöpler (Foto: Asta Diepen Stöpler)

E-learning over transgenders

Speciaal voor gemeenteambtenaren

Het proces van geslachtsverandering is ingrijpend. Voor de persoon zelf en voor de omgeving. In de transitie van man naar vrouw of andersom zijn veel transmensen kwetsbaar. Onder meer bij de aanpassing van het geslacht bij de burgerlijke stand. Daarom is vanaf 12 oktober een gratis korte e-learning op internet voor gemeenteambtenaren om het contact met transmensen te vergemakkelijken.

door Asta Diepen Stöpler

ZEIST – Filmmaker, regisseur en kersverse Zeistenaar Bart Peters (29) maakte de e-learning. Peters is als meisje geboren en is nu man. "Mijn eigen ervaring was de aanleiding. Je moet je geslacht (m/v) officieel laten veranderen in je geboorteplaats. Voor mij was dat Utrecht. In 2014 meldde ik me er aan de balie. De ambtenaar had dusdanig veel stress dat ik haar het hele proces nauwelijks zag. Ik ving af en toe een glimp van haar op, terwijl ze achter de schermen zenuwachtig heen-en-weer liep. De angst om iets verkeerds te zeggen leidt er vaak toe dat er helemaal niets gezegd of gevraagd wordt. Dit kan voor transmensen belastend zijn, zeker in zo'n kwetsbare fase. Ik snap goed dat het ook voor ambtenaren in kwestie lastig kan zijn. Wat vraag je wel of niet? Hoe spreek ik de persoon aan? Om hen hierbij te helpen heb ik een e-learning gemaakt. We willen ambtenaren helpen bij een goede communicatie met transgenders."


In opdracht van een aantal gemeenten - onder meer Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag - produceerden Peters en twee collega's deze korte e-learning. "Het is gericht op het verkleinen van de verlegenheid bij bijvoorbeeld lokethandelingen. We hopen dat alle gemeenten het gaan implementeren binnen hun organisatie. Dat zij hun medewerkers inspireren en aanmoedigen het te gebruiken. Dat is zowel goed voor transgenders in Nederland als voor de gemeentelijke medewerkers. De e-learning is gratis, duurt 15 minuten en op luchtige wijze wordt het onderwerp behandeld met veel persoonlijke verhalen."

De wijziging van het geslacht bij de burgerlijke stand is voor iedereen anders, maar het is wel een belangrijk moment in het proces, vervolgt Peters. "Voor de een is het emotioneel, voor de ander zakelijk. Voor mij was het vooral een blij moment, waarbij mijn familie aanwezig was. Genderidentiteit is cruciaal voor mensen. Transgenders in Nederland vormen een aanzienlijke groep: 1 op de 25 mensen voelt zich niet thuis in het geboortegeslacht. Hiervan neemt 1 op de 150 daadwerkelijk stappen om het geslacht medisch en sociaal te veranderen. Het gaat vermoedelijk om zo'n 660.000 transmensen. Door de ongemakkelijke communicatie, onbegrip of slechte behandeling bij instanties trekt een deel van de transmensen zich terug. Ze durven of willen niet meer naar de huisarts of andere dienstverleners. Dit is geen goede ontwikkeling."

De belangrijkste tip is dat medewerkers in de publieke dienstverlening zich niet moeten schamen om iets verkeerds te zeggen of om het even niet te weten. Peters: "Vraag aan de transgender hoe je iets het beste kunt vragen, zeg het als je twijfelt. Sta open. De e-learning is in eerste instantie bedoeld voor ambtenaren, maar het kan ook leerzaam zijn voor anderen."

De e-learning is vanaf 12 oktober gratis te doen via www.transketeers.com/ e-learning-pdv.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Nieuwsoverzicht

Meer berichten
 

Meeste reacties