Zo'n 80 mensen kwamen naar de "Maaltijd van Zeist" FOTO: Asta Diepen Stöpler
Zo'n 80 mensen kwamen naar de "Maaltijd van Zeist" FOTO: Asta Diepen Stöpler

Zinvolle 'Maaltijd van Zeist' in Nijenheim

De 'Maaltijd van Zeist' smaakt donderdagavond goed in Nijenheim. Zo'n 80 mensen komen er op af in de 40-flat. Zij bespreken groenvoorzieningen, veiligheid, leefbaarheid en andere onderwerpen, onder het genot van zoete en hartige lekkernijen gemaakt door Syrische vluchtelingen.

door Asta Diepen Stöpler

ZEIST - De hal van de flat stroomt begin van de donderdagavond vol. De bijeenkomst is onderdeel van De Maaltijd van Zeist, waarin de gemeente 'recepten' van bewoners verzamelt om van Zeist een betere woon- en werkplek te maken. Op enkele plaatsen staan borden met foto's van de verschillende Nijenheim-flats, waar mensen kunnen aangeven wat ze graag willen. Moet de kinderspeelplaats wijken voor een moestuin? Een oudere bewoonster twijfelt. Ze zou er een willen zoals bij de 40-flat. Maar als daarvoor de veel gebruikte speeltuin moet verdwijnen, dan toch maar niet. Een andere vrouw wenst langs de Grift een paar bankjes om rustig te kunnen genieten van het uitzicht.


Wethouder Wouter Kats praat met twee bewoonsters van de 70-flat. Zij wonen op de tweede verdieping en hebben last van bomen die grote delen van de dag het zonlicht blokkeren. Veel meer flatbewoners ondervinden er hinder van. "We moeten het licht al 's ochtends vroeg aan doen omdat het anders te donker is." Houtkap om deze reden is lastig, antwoordt Kats. Hij belooft te kijken naar oplossingen Hij neemt met plezier deel aan bijeenkomsten van de Maaltijd van Zeist. Enkelen springen er voor hem uit: het initiatief tegen zwerfaval van een bewoner en de bijeenkomst over Tiny Houses. "Er woont zelfs een bouwer van dit soort miniwoningen in Zeist."


De 40-flat heeft een goed draaiende woongroep. Voor de 80-flat is een woongroep in oprichting. Vertegenwoordigers van beide groepen praten met elkaar over onder meer veiligheid, zonnepanelen, groenvoorzieningen en bestrijding van eenzaamheid. Ze vinden de Week van de Maaltijd een goed initiatief, mede omdat het samenvalt met de Week tegen Eenzaamheid.

Meer berichten