Theaterproject Hangplek voor Ouderen


Van links naar rechts: Sera, David, Ton, Willeke en Rein.
Van links naar rechts: Sera, David, Ton, Willeke en Rein. (Foto: Rutger van den Hoofdakker)

Theaterproject Hangplek voor Ouderen

Het Kunstenhuis is op zoek naar mooie verhalen van senioren. Eenzaamheid is een groot probleem, dat bleek ook maar weer eens uit onderzoek van Sera Willemsen van MeanderOmnium, maar dat willen de initiatiefnemers niet als zodanig benadrukken. "Het gaat ook om participatie en samenredzaamheid", zegt Rein Tuinstra van MeanderOmnium in het Binnenbos in Kerckebosch.

Zeist - "Het project Hangplek voor Ouderen wordt vooral mede vorm gegeven door de deelnemers", zegt theatermaker Ton Offerman. "Het leuke van het werken als theatermaker is de dingen waar iedereen mee bezig is op een speciale manier te belichten. Hangplek voor Ouderen vraagt senioren eigenlijk om elkaar te ontmoeten, verhalen te delen en uiteindelijk te komen tot wat theatervoorstellingen onder leiding van professionals."


Levensfase

Het project was een initiatief van o.a. theatermaker Ton Offerman. De eerste keer werd het georganiseerd in Leidsche Rijn en bleek een succes.

Ton en David Groeneveld zijn als theatermakers betrokken bij het project. "We beginnen met interviews van de ouderen om te ontdekken waar hun interesses en talenten liggen en wat voor verhalen ze hebben", zegt David. "Ook interviewen ouderen elkaar. Het gaat ook over fases in hun leven", zegt Willeke Colenbrander van het Kunstenhuis De-Bilt Zeist. Ton vult aan: "Uiteindelijk is minimaal een vijftal theatervoorstellingen de bedoeling. De voorstellingen kunnen gegeven worden op laagdrempelige plekken die de spelers zelf aangeven zoals in wijkaccommodaties, wijkinloophuizen of in huiskamers. De voorstellingen in Leidsche Rijn gingen ook hoe het is als om in Leidsche Rijn als senior te leven."


Iedereen heeft talent

Rein zegt: "Het begint met het interesseren van deelnemers. Mensen moeten er aan wennen, maar de begeleiding is echt goed verzorgd." David vult aan: "Er zijn speelse workshops en iedereen heeft talent om te spelen of is juist goed in een andere rol." Willeke: "Wekelijks zien de deelnemers elkaar en daardoor kan er ook een hechte vriendschap ontstaan. De Gemeente Zeist ondersteunt het project, want willen heel graag dat het hier plaats vindt." "De cultuur en theater is nu vaak consumptief gericht", vindt Rein. "Je gaat naar een voorstelling maar er is niet altijd contact met anderen. Met dit project ga jezelf actief aan de slag om iets moois samen met anderen te maken."


Interesse?

Hangplek voor ouderen gaat medio november van start. Ervaring is niet vereist, maar nieuwsgierigheid wel. Heeft u interesse in verhalen, nieuwe ontmoetingen, theater, decor, productie, pr, fotografie of een nader talent dat u (weer) wilt in zetten? Stuur dan een email naar willeke@kunstenhuis.nl of bel met 06-52406393.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden