Ongeveer 150 bezoekers hebben de gastsprekers mogen beluisteren en vragen mogen stellen over gasloos wonen.
Ongeveer 150 bezoekers hebben de gastsprekers mogen beluisteren en vragen mogen stellen over gasloos wonen. (Foto: Agnes Laurens)

Een gasloze toekomst

Verslag informatieavond Bunnik

De huidige klimaatverandering, de verandering van het weer gedurende een periode van 30 jaar, krijgt volop aandacht. Klimaatveranderingen worden door de mens veroorzaakt. Deze veranderingen lijken snel te gaan en brengen grote schade toe aan de economie, de mens en de natuur.

Bunnik - De grote oorzaak van deze klimaatverandering is de hoeveelheid uitstoot van broeikasgassen. In de broeikassen zit CO2 dat warmte in de atmosfeer op aarde vasthoudt. Dit breekt langzaam af waardoor het honderden jaren bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Maandag 15 oktober jl. gaf de Energiegroep Bunnik een informatie avond over gasloos wonen. Ongeveer 150 bezoekers hebben de gastsprekers mogen beluisteren en vragen mogen stellen over gasloos wonen. Gasloos wonen betekent dat jouw woning geen gasaansluiting heeft. Dus verwarm je je huis zonder aardgas en kook je op inductie of op elektrische platen.
Jelger Takken (gemeente Bunnik) vertelde dat de gemeente een plan moet maken dat in 2021 klaar moet zijn, waarin staat hoe en welke wijken in de jaren na 2021 van het gas worden gehaald. Erik Alsema van de Energiegroep Bunnik (EGB) vult aan: "Wij weten dat er bij bewoners behoefte is aan informatie op een laagdrempelig niveau. Iedereen ziet in het nieuws dat er veranderingen nodig zijn en daarom willen we als Energiegroep deze informatie aanbieden."


Kees Stap van Energiepaleis wil mensen adviseren wat de mogelijkheden zijn en welke stappen ze voor hun eigen huis kunnen maken. "Maar het moet wel in jouw tempo gaan.", legt hij uit.

Op lokaal niveau kun je zelf een bijdrage leveren door te kijken welke isolatiemaatregelen jij kunt nemen. Een warmtescan kan helpen om te bepalen wat de zwakke plekken zijn in je huis zoals de gevel, het dak en ramen. Het is belangrijk dat je je huis goed blijft ventileren.

Bezoeker Matthijs Keij heeft veel isolatiemaatregelen getroffen en wil verder kijken welke isoleermaatregelen er nog meer zijn. "Als iedereen deze maatregelen neemt, dan is de grens bereikt.", legt hij uit. Greetje de Haan is geïnteresseerd in de Energietransitie: "Iedereen heeft hier iets mee." Het is voor haar fijn om betrokken te zijn bij de sociale veranderingen. "Ik wil mij hier graag in verdiepen en mij niet afzijdig houden.", legt ze uit. "En begin vooral bij jezelf.", zegt ze.

Er kunnen volgens Stap nu al verschillende stappen worden gezet om een overgang naar een aardgasvrije woning voor te bereiden: "Een belangrijke bron van informatie is je eigen omgeving. Wat doet je eigen omgeving en wat zijn hun ervaringen." Mensen in je eigen omgeving die hun huis hebben geïsoleerd weten de ervaringen die zij op hun beurt door kunnen geven. Voor velen is het een stimulans om dan je huis te isoleren.

www.energiegroepbunnik.nl

Meer berichten