Meggy bij de foto van Sammie
Meggy bij de foto van Sammie (Foto: Lydia van der Meer)

Meggy verloor dochtertje Sammie

Kijk uit voor hersenvliesontsteking

Meggy Drost en Lennard Blok uit Zeist verloren hun dochtertje Sammie (1,5 jaar) op 14 februari jl. aan hersenvliesontsteking. Ze hebben na dit vreselijke verlies een missie; mensen waarschuwen voor deze dodelijke ziekte.

Zeist - "Begin februari dit jaar kreeg Sammie griep," vertelt Meggy. "Ze kon niet tegen licht en had last van haar beentjes. De waarnemend huisarts onderzocht haar en bevestigde dat ze griep had. Later belde ze terug. "Doe toch maar een check in het ziekenhuis voor hersenvliesontsteking." Sammie bleek aan één kant een oorontsteking te hebben, maar het was geen hersenvliesontsteking.

Thuis knapte Sammie weer op. Een week later haalde ik haar met hoge koorts uit bed. Ik ging direct naar de huisarts. Hij zei dat het griep was. 'Is het geen hersenvliesontsteking', vroeg ik. 'Nee, dat zie ik vanaf hier al antwoordde hij.

"Tijdens het verschonen van de luier thuis zag ik rode puntjes op haar buik en benen. Ik overlegde met mijn zus en mijn moeder. Het was vast de vijfde of zesde ziekte. Sammie knapte weer op, was koortsvrij, at en dronk. We checkten de puntjes en symptomen op internet maar omdat de koorts weg was waren we min of meer gerustgesteld. In de ochtend werd Sammie huilend wakker. Ze gloeide, kreunde en haar ademhaling was geforceerd. Ik ging onmiddellijk met Sammie naar de huisarts. Intussen begon Sammie over te geven maar ze wilde wel drinken. Ik had het gevoel die overbezorgde moeder te zijn, omdat ik wéér bij de huisarts zat. Hij onderzocht haar en vond Sammie matig ziek en de puntjes enigszins weg drukbaar. Toch wilde ik per se naar het ziekenhuis."

"Bij de receptie van het ziekenhuis moest ik wachten. Opeens maakte Sammie oergeluiden. Ze klemde zich aan mij vast, schoot in een kramp, werd stijf en rolde met haar ogen. Ik begon te schreeuwen. Een arts schoot meteen te hulp. Sammie ging aan het infuus en kreeg een CT-scan. Het bleek toch hersenvliesontstekingHaar situatie werd omschreven als kritiek stabiel. Vroeg in de ochtend kreeg Sammie weer een scan omdat haar bloeddruk schommelde. Daarna kregen we de boodschap dat de hersenfuncties van Sammie voor 80% uitgeschakeld waren. Haar hersenstam werd dichtgedrukt en het was wachten op het moment dat dat 100% zou zijn. Sammie was klinisch dood. Die middag overleed ze, in ons bijzijn."

"Een leven zonder onze dochter. Hoe moet ik het omschrijven? Het voelt als een amputatie. Ik mis haar zo verschrikkelijk. Wij zien het als onze missie om mensen te informeren over de symptomen van hersenvliesontsteking. Artsen moeten afgaan op de intuïtie van de moeder. Dat is de beste raadgever. Als ik al één leven red met mijn missie, dan ben ik dankbaar."

Meggy en Lennard hebben een gesprek gehad met hun huisarts. Ze nemen het hem kwalijk hoe hij heeft gehandeld tijdens het ziekteproces van Sammie. De betreffende huisarts kan inhoudelijk niet op het verhaal ingaan omdat hij is gehouden aan beroepsgeheim.

Sinds 1 mei 2018 is het rijksvaccinatieprogramma door het RIVM aangepast. Alle kinderen vanaf 14 maanden worden nu ingeënt tegen de meningokokkenbacterie types A, C, W en Y (voorheen enkel C). Daarnaast krijgen alle jongeren vanaf 14 t/m 18 jaar een uitnodiging van het RIVM om zich te laten vaccineren. Meer informatie op www.meningitis-stichting.nl


Vaccinaties

Sammie is overleden aan meningokokken (B) Sepsis, een bacteriële hersenvliesontsteking met bloedvergiftiging. Voor de meningokok type B is wel (op eigen kosten) een vacin beschikbaar, maar vooralsnog niet opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden