Musicoloog en fluitist Wim Markus beschrijft zijn denkbeelden over he effect van luisteren naar klassieke muziek in zijn recent verschenen boek 'Het feest waar hij niet naar toe zal gaan'.
Musicoloog en fluitist Wim Markus beschrijft zijn denkbeelden over he effect van luisteren naar klassieke muziek in zijn recent verschenen boek 'Het feest waar hij niet naar toe zal gaan'. (Foto: Asta Diepen)

Wim Markus leert echt te luisteren naar klassieke muziek

Hoe luister je naar muziek? Wat brengt dat luisteren bij je teweeg? Wim Markus, musicoloog en fluitist, zoekt in zijn zojuist verschenen boek - 'Het feest waar hij niet naar toe zal gaan' - antwoorden op deze vragen.

ZEIST - Het draait om intens en geconcentreerd luisteren naar klassieke muziek. "Zodat je helemaal op gaat in de compositie en je laat meevoeren", legt Zeistenaar Markus (73) uit. Zijn boeken bevatten tientallen essays over werk van componisten als Webern, Stravinsky, Mahler en Schönberg.

De teksten in de boek zijn niet altijd eenvoudig te lezen, maar geven wel een interessante verdieping. Het advies van Markus is dan ook "om de inleiding - eigenlijk handleiding - grondig te lezen. Deze geeft een duidelijke uitleg over mijn aanpak en zienswijzen. Graag neem ik de geïnteresseerde muziekliefhebber en de muziekprofessional mee langs mijn ervaringen en beschouwingen. De muziekfilosofie van sociaal filosoof Theodor Wiesengrund Adorno (1903 - 1969) is mijn belangrijkste leidraad. Het gaat er om wat het luisteren doet met je. Zowel de terugwerkende kracht van wat je net hebt gehoord, als de verwachting van wat er in het muziekstuk nog gaat komen. Een (on)verwachte wijziging in de compositie bijvoorbeeld kan je iets leren over hoe jij de muziek waarneemt en hoe je je verdiept in wat er gespeeld is." Hij schreef de essays van 1970 tot 2017.

Een musicoloog bestudeert muziek op wetenschappelijke wijze. Iedere musicoloog heeft een eigen invalshoek. Wim Markus onderzoekt hoe de mens naar muziek luistert. "Wat gebeurt er tijdens het geconcentreerd luisteren. Wat je gehoord hebt van het werk en wat er nog gaat komen, beïnvloedt je. Je zit midden in het luisterproces. Het kan vergeleken worden met het kijken naar een goede film, waarin je op het puntje van je stoel zit."

Beide delen van het boek 'Het feest waar hij niet naar toe zal gaan' zijn te koop bij boekhandel Kramer en Van Doorn; en apart of beiden te bestellen via www.boekscout.nl.


Zeister musicoloog

Wim Markus raakte als kind geïnteresseerd in klassieke muziek. Op jonge leeftijd luisterde hij naar Mozart en Bach, om later over te stappen naar Bartok, Debussy en Schönberg. Hij is fluitist, musicoloog en was jarenlang gewaardeerd docent op het Amsterdams Conservatorium in Mahler en Adorno. Hij schrijft over muziek, lange tijd voor het inmiddels opgeheven blad Mens en Melodie. Markus richtte twee blaaskwintetten op en geeft regelmatig concerten: in 2019 rond Pasen bij Passieprojecten in Utrecht.

Meer berichten