Boswachter Corien Koreman in een perceel nieuw, jong bos. Vijf jaar geleden is op deze plek geoogst. FOTO: Carol Dohmen
Boswachter Corien Koreman in een perceel nieuw, jong bos. Vijf jaar geleden is op deze plek geoogst. FOTO: Carol Dohmen (Foto: )

Houtoogst in Austerlitz

In Boswachterij Austerlitz wordt de komende maanden hout geoogst. Het omzagen van stukken bos roept bij veel mensen emotie en zelfs weerstand op. Toch wordt het bos, en de dieren die er leven, er alleen maar beter van. Corien Koreman, Boswachter Publiek bij Staatsbosbeheer, vertelt over het hoe en waarom.

door Carol Dohmen

Austerlitz - Staatsbosbeheer beheert 700 hectare bos rond Austerlitz. Dit bos heeft maar liefst vier verschillende functies: natuur, recreatie, cultuurhistorie en houtproductie. Corien Koreman: "Bijna iedereen vindt het fijn om in het bos te wandelen. Maar elke Nederlander verbruikt per jaar ook ongeveer 1 kubieke meter hout. Dat kan alleen maar door bomen te oogsten. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat een deel van dat hout van eigen bodem komt, uit duurzaam beheerde bossen. Austerlitz heeft zulke bossen."

Staatsbosbeheer werkt elke 5 jaar in Austerlitz. Mensen schrikken zich in eerste instantie een hoedje. Het begint al wanneer de bomen geblest worden: ze krijgen gekleurde stippen die aangeven of een boom omgezaagd wordt of moet blijven staan. Corien: "Mensen gaan zelfs zover dat ze de stippen weghalen. Ik snap het gevoel wel, maar het bos wordt er écht beter van. Door het verjongen, waarbij grote open plekken worden gemaakt, ontstaat nieuw bos. Insecten en vlinders profiteren van struiken die opkomen. De jonge boompjes zijn hartstikke lekker voor reeën en konijnen. Het hele bos wordt gevarieerder en gezonder".

Zeker als het regent, veranderen de paden in modderpoelen en het vertrouwde plaatje waar je dagelijks met je hond loopt, is ineens verdwenen. Corien: "Ik wil graag uitleggen dat het weer goedkomt. Er is goed gekeken waar we oogsten. Dit jaar wordt er 8500 kubieke meter hout uit Austerlitz gehaald. Dat lijkt veel, maar we werken dit jaar in 300 hectare en daarvan oogsten we 3 hectare. Het oogsten zelf gebeurt met een harvester, een slimme machine waarmee precies en snel gewerkt kan worden. Hierdoor keert ook vrij snel de rust weer terug. Mensen hoeven niet bang te zijn dat de reeën verdwijnen, er blijven altijd plekken waar ze zich overdag schuil kunnen houden." De lange, droge zomer heeft geen effect op deze houtoogst. Corien: "Het lijkt erop dat het een mastjaar wordt, met veel eikels en beukennootjes. Paddenstoelen zien we juist veel minder. Het kan zijn dat bepaalde jonge boompjes het niet gaan redden. Daar letten we goed op, we kijken altijd met een blik op de toekomst naar het bos."

Meer berichten