Twee keer een workshop door Charlotte Verhoeve (m) in de  omgeving van de Boswerf zorgt voor nieuwe inzichten. FOTO: Anne-Marie Bergervoet
Twee keer een workshop door Charlotte Verhoeve (m) in de omgeving van de Boswerf zorgt voor nieuwe inzichten. FOTO: Anne-Marie Bergervoet (Foto: )

Laat de natuur voor je werken

Jij zorgt voor de condities

Dat is in de kern waar het bij composteren om draait: jij zorgt voor de condities en dan is het gewoon wachten tot de compost klaar is. Dat kan variëren van een paar maanden tot een jaar of twee. Dat is afhankelijk van de aanpak die jij kiest.

Zeist - De condities zijn: een of meer houten bakken, een compostvat, een paar emmers of een gesloten fermenteer-emmer. Dat vul je met groente- , fruit- en tuinafval en activators (zoals compostwormen) die het proces op gang brengen waarmee afval verandert in waardevolle voeding voor bodem en gewassen. Daar kun je de grond van je eigen (moes)tuin mee verbeteren zodat planten gezonder zijn en beter groeien. Of je balkon- en kamerplanten bemesten.

Mogelijkheden

De mogelijkheden om je gft-afval te veranderen in voeding zijn legio. Dat is prettig want niet iedereen kan/ wil veel tijd aan composteren besteden. Ook heeft lang niet iedereen de ruimte voor het aanleggen van een composthoop of –bakken. Heb je een grote tuin en tijd, dan kun je kiezen voor een methode die meer ruimte vraagt en snel resultaat levert. Met een compostvat heb je minder ruimte nodig maar het duurt langer voordat je compost hebt. Geen tuin? Geen punt: er zijn systemen zoals Bokashi die geschikt zijn voor op een balkon of in de keuken (gesloten en geurloos). Als je wilt, kunt je ook vloeibare compost maken in de vorm van gier of thee.

Voordelen van (eigen) compost

Groente-, tuin- en fruitafval dat je zelf composteert, wordt niet vervoerd. Dat scheelt kosten en brandstof. Compost maakt grond vruchtbaarder en planten gezonder zodat ze meer opbrengst geven. Compost zorgt voor een rijker bodemleven waar insecten en vogels blij mee zijn. De bodemstructuur verbetert en dat is goed voor de wortelgroei van planten. Compost maakt aarde donkerder en houdt daarmee warmte langer vast: goed voor de bloei/oogst. Meer informatie is te vinden op de site van de Boswerf of de Moestuin Juf.

Meer berichten