Weet waar je woont


Foto:

Weet waar je woont

Ten tijde van de Romeinen was de Utrechtse Heuvelrug overdekt met bossen. In de middeleeuwen ontstonden nederzettingen met grote open heidevelden. Kale plekken in de heide veroorzaakten zandverstuivingen die zorgden voor een heuvelachtig landschap dat na verloop van tijd weer werd beplant met bomen toen er landhuizen verrezen aan de randen van de Heuvelrug: op de grens van hoog (zand, bos en droog) en laag (klei, landbouw en nat).

Zeist - Al die ontwikkelingen hebben hun sporen nagelaten. Het maakt van onze omgeving een uniek landschap dat beschermd moet worden. Het Geopark Heuvelrug i.o. wil dit bereiken door als Geopark erkend te worden door de EU en de UNESCO. Daar wordt hard aan gewerkt.

Om bewoners te laten zien hoe waardevol dit gebied is, zijn er wandelingen uitgezet die leiden langs de vele cultuur- en natuurhistorische bezienswaardigheden die de Heuvelrug rijk is. In het gebied dat loopt van het Gooimeer tot Rhenen zijn zo'n 44 wandel- en fietsroutes uitgezet die in lengte variëren. Echt de moeite waard, zeker nu bladval de bossen transparanter maakt en de structuur van bodem, begroeiing en bebouwing goed zichtbaar is.

Op www.geopark-heuvelrug.nl zijn de routes te bekijken en te downloaden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden