Foto: Lydia van der Meer

De Nationale Werkbezoekdag

Lydia van der Meer

Meekijken bij de gemeente Zeist

Een kijkje in de keuken bij de gemeente Zeist. Dat kan op 21 november a.s. tijdens de Nationale Werkbezoekdag. Meelopen met wethouder Laura Hoogstraten, een rondleiding in het gemeentehuis. Dit is wat werkzoekenden kunnen doen op de Werkbezoekdag.

Zeist - Werknemers van bedrijven en publieke organisaties door het hele land nodigen werkzoekenden uit voor een bedrijfsbezoek of netwerkgesprek. Werkzoekenden kunnen op hun beurt aangeven wie ze graag bezoeken voor een bedrijfsbezoek of netwerkgesprek.

Stichting DeBroekriem is een platform voor werkzoekenden en initiator van de Werkbezoekdag. Op deze dag kunnen werkzoekenden op een positieve manier contacten leggen met professionals die werkzaam zijn in een branche waar ze interesse hebben. Dankzij een werkbezoek of netwerkgesprek krijgen zij inzicht in wat er bij de desbetreffende organisatie of publieke instelling gebeurt. Organisaties kunnen zich op hun beurt presenteren aan de buitenwereld en geïnteresseerden enthousiast maken voor hun vak.

Werken bij de gemeente

De gemeente Zeist neemt voor de tweede keer deel aan de Werkbezoekdag. Vorig jaar kwamen twaalf mensen een kijkje nemen bij de gemeente. Peter Vriens (56) was een van de twaalf belangstellenden. "Ik zat na 31 jaar loondienst ineens in de situatie van werkzoekende. Met alles moet je bijschakelen. In eerste instantie zocht ik weer werk in de sport. Omdat ik mij betrokken voel bij mijn woonplaats en mijn horizon wilde verbreden nam ik deel aan de Werkbezoekdag. Na deze dag hebben wij onderling met de club van twaalf werkzoekenden en met de gemeente Zeist contact gehouden. Dit jaar vroeg Lea Luijten mij om haar te helpen met de organisatie van de Werkbezoekdag voor de gemeente. Omdat ik kennis heb gemaakt met het werken binnen de gemeente Zeist ambieer ik het om daar een baan te kunnen vinden."

Meelopen met de wethouder

Wethouder Laura Hoogstraten (portefeuille werk en inkomen) vindt het een leuke en ludieke manier om werkzoekenden te ontmoeten en om haar netwerk aan te bieden voor kennismakingsgesprekjes. "Veel mensen vinden werk via netwerken. Ook zetten we met dit initiatief de gemeente Zeist als werkgever op de kaart. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen kunnen belangstellenden met mij meelopen, een vergadering bijwonen of een netwerkgesprek voeren. Als 'frisse' wethouder wil ik graag kijken of dit soort initiatieven mensen helpt. Goed voorbeeld doet volgen."

Lea vult aan dat de meeste mensen nog steeds een stoffig beeld van werken bij de gemeente hebben. "Sommigen denken dat wij hier de hele dag een beetje achter ons bureau naar buiten zitten te staren. Wij werken hard, zijn een dynamische gemeente en ons uitgangspunt is, is dat wij er zijn voor de inwoners van Zeist en niet voor onszelf. "De mensen die wij vorig jaar op werkbezoek hadden waren voornamelijk veertig plussers en hbo geschoold. Stuk voor stuk enthousiaste vakmensen. De Werkbezoekdag is voor alle lagen van de bevolking."

Meer berichten