Het zijn officiële promotiefoto's dus ik denk dat publicatie geen probleem is.
Het zijn officiële promotiefoto's dus ik denk dat publicatie geen probleem is. (Foto: Onbekend)

Georgiërs terug in Zeist

Jan Verdonk sprak met Thera Tegel over haar speciale band met het Georgisch ensemble Khareba & Gogia dat momenteel weer naar Nederland is voor een klein tournee. Khareba heeft op zijn beurt een speciale band met Nederland. Die band is zelfs zo groot dat frontman Levan Goliadze inmiddels een aardig woordje Nederlands spreekt. Ook organiseert hij reizen naar zijn prachtige land Georgië. Maar nu zijn ze in Nederland met een bijzonder herfstprogramma, waaronder een Vriendenconcert in de Oosterkerk in Zeist op 17 november, samen met het Zeister Vrouwen- en Mannenkoor.

De eerste keer dat leden van Khareba & Gogia (uitspraak: Garèbba) naar Nederland kwamen was in 1995, 50 jaar na de Tweede Wereldoorlog bij de herdenking van de ‘Opstand van de Georgiërs’ op Texel. Het betrof een grootschalige muiterij van Georgische troepen die deel uitmaakten van de Duitse Wehrmacht. De soldaten kozen de kant van Nederland en kwamen in opstand. Er zijn toen een heleboel Georgiërs gesneuveld, en op Texel is dan ook een grote Georgische begraafplaats.

Georgië heeft een eeuwenlange traditie van meerstemmige zang. Niet voor niets staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In 1995 werden zangers uit Georgië gevraagd om bij de herdenking te komen zingen. Deze mannen maakten grote indruk met hun zang, en al snel werden er plannen gemaakt om ze vaker naar Nederland te halen. Tegenwoordig zijn ze aangesloten bij Stichting Zlatoust in Groningen, en maken ze om de twee jaar een klein tournee, doorgaans een kerkenroute in het noorden van het land.

Georgiërs zijn erg trots op hun land en ze vertellen en zingen er dan ook graag over. Levan Goliadze, die vanwege de Nederlandse gastgezinnen waar Khareba vaak logeert inmiddels een aardig woordje Nederlands spreekt, kreeg steeds vaker de vraag of hij niet mee kon helpen om een reis naar Georgië te organiseren. Vaak kwamen die verzoeken van Georgiërs in Nederland die hun land wilden laten zien aan hun partner of aan vrienden. Levan pakte dit met beide handen aan en organiseerde een eerste reis voor vijf personen naar Georgië. Later bouwde hij dit uit naar periodieke 15-daagde reizen waarbij hij zelf reisleider is.

Ook Thera Tegel is met Levan naar Georgië geweest. Ze vertelt hoe ze eind 2003 kennis maakte met Khareba. Zelf zong Thera toen nog bij Balkankoor Ruka. De dirigent van Ruka gaf met een van zijn andere koren een concert in Tilburg samen met Khareba. Thera werd uitgenodigd om mee te gaan naar dit concert. Haar man was kort daarvoor overleden en misschien kon dit concert bij haar de zinnen een beetje verzetten. Een van de liederen raakte haar zo, dat ze mede door het verlies van haar man, de tranen niet binnen kon houden. In de pauze kwam Levan naar haar toe. Hij had haar zien huilen. Dat was hun eerste kennismaking.

Het toeval wilde dat Khareba drie weken later een concert gaf in Zeist. Thera las het in de Nieuwsbode en is er met een aanta l leden van haar koor naartoe gegaan. In de pauze kwam Levan weer naar haar toe. Hij had haar herkend en kwam weer een praatje maken. Hij zei: “Je moet een keer naar Georgië komen. Ik organiseer reizen en met vier mensen gaat het al door”.

Met haar zus en twee leden van haar koor heeft ze het jaar daarop de reis gemaakt. Haar kinderen waren er aanvankelijk niet zo blij mee, want het was de tijd van de Rozenrevolutie, een volksopstand onder leiding van oppositieleider Micheil Saakasjvili. Roerige tijden dus, maar Thera moest en zou naar Georgië. Ze luisterde veel naar de cd van Khareba, en vooral het nummer Suliko bracht haar veel troost. Ze wilde het land zien waar die muziek vandaan kwam. Het werd een onvergetelijke ervaring, en vooral het gebruik dat er getoost wordt op overleden familieleden maakte veel indruk op haar. Ze is later nog een keer terug geweest, samen met haar kinderen. Die moesten ook allemaal huilen. Volwassen mannen in tranen om het feit dat wildvreemde mensen toosten op hun overleden vader. Heel bijzonder.

Thera ging concerten organiseren voor Khareba & Gogia in het midden van het land. Het eerste was een concert in 2006 met het Zeister Mannenkoor in de Kerk van de Evangelische Broedergemeente. Later hebben ze ook opgetreden in het Torenlaan Theater. Een zeer geschikte gelegenheid volgens Thera, omdat het zo klein en intiem is. Dat leent zich goed voor de muziek van Khareba.

De band met Levan is en blijft hecht. Op zijn Georgische reizen vraagt hij altijd of er mensen bij zijn uit de buurt van Zeist, want dan geeft hij cadeautjes mee voor Thera. Dan staan er plotseling wildvreemde mensen bij haar op de stoep met een pakketje van Levan. En als Khareba in Nederland is logeren ze vaak bij haar in haar mooie appartement aan de Dorpsstraat in Zeist. Gewoon op de bank en op de vloer, want veel hebben de mannen niet nodig. Een vriendschap voor het leven, en vandaar ook het Vriendenconcert op 17 november in de Oosterkerk in Zeist, samen met het Zeister Vrouwen- en Mannenkoor. Kaartenverkoop: www.zeistermannenkoor.nl/kaartverkoop

door: Jan Verdonk

Meer berichten