Eveline aan het werk in Bunnik. FOTO: Lydia van der Meer
Eveline aan het werk in Bunnik. FOTO: Lydia van der Meer (Foto: Lydia van der Meer)

Niemand wil er ziek uitzien; Eveline zet zich in en helpt

door Lydia van der Meer

Eveline Treels (68) werkt als vrijwilligster bij het UMC op de afdeling oncologie als schoonheidsspecialiste en visagiste. Sinds 2006 zet zij zich samen met andere vrijwilligers van de stichting Look Good Feel Better in om vrouwelijke kankerpatiënten workshops te geven over uiterlijke verzorging en make-up. Als je er goed uitziet, ondanks dat je ziek bent, draagt dat bij aan het zelfvertrouwen van de patiënt.

Bunnik - "Uiterlijke verzorging bij kanker is veel belangrijker dan de meeste mensen denken," vertelt Eveline. "De meeste kankerpatiënten verliezen hun haar en houden zich heel flink. Toch doet het veel met je als mens dat je je haar, wenkbrauwen en wimpers verliest. Daarnaast wordt je huid dof en droog. Als je je niet goed voelt is het juist fijn als je er wel goed uitziet. Met een goed haarwerk en mooie make-up kun je veel bereiken."

Eens per zes weken geeft Eveline met drie collega's een workshop voor een groep van twaalf tot veertien vrouwen in het UMC. Als vrouwen het niet fijn vinden om in groepsverband te komen kunnen ze terecht bij Eveline in Bunnik. Zij werkt in het dagelijks leven als secretaresse bij Fysiotherapie praktijk Arnoud Le Grand. Op de maandag mag zij gebruik maken van een ruimte om vrouwelijke kankerpatiënten te adviseren en op te maken. "De crèmes en make-up hiervoor krijg ik allemaal van Stumpf uit Zeist, dat vind ik zo lief."

"Een workshop duurt gemiddeld twee uur. We vragen het haarwerk of mutsje af te doen. Als de een begint doet de ander het ook. Wij laten bijvoorbeeld zien hoe je je huid het beste reinigt, we maken iedereen op en leggen uit hoe je wenkbrauwen kunt tekenen. De haarwerker geeft advies over je haarwerk, hoe je ermee omgaat en het beste kunt behandelen en gebruiken. Iedereen krijgt bij de workshop een toilettasje met producten."

Eveline is onlangs uitgeroepen tot een van de 80 stoere vrouwen door het blad Margriet omdat zij zich al zo lang inzet voor kankerpatiënten. Haar collega's hadden haar opgegeven. Het motto van Eveline is: als ik kan helpen wil ik helpen. Sacha de Boer heeft haar gefotografeerd en haar portret hangt momenteel samen met de 79 andere stoere vrouwen in het Amsterdams museum tot maart 2019 en op verschillende plekken in Amsterdam.

Meer berichten