De opzet van de avond slaagde volledig, niet in de laatste plaats omdat de opkomst overweldigend was. FOTO: Maarten Bos
De opzet van de avond slaagde volledig, niet in de laatste plaats omdat de opkomst overweldigend was. FOTO: Maarten Bos (Foto: )

Verduurzaming van monumentale panden

Op 15 november hield de gemeente Zeist een bijeenkomst voor de eigenaren, bewoners of gebruikers van de 1500 gemeentelijke monumenten in de gemeente . De gemeente heeft een start gemaakt met een duurzame monumentenvisie (DuMo), maar wilde samen met de genodigden bespreken hoe de verduurzaming van monumentale panden aan te pakken.

door Maarten Bos

Zeist - De centrale vraag was hoe de noodzaak van verduurzaming te combineren met het behoud van cultureel erfgoed. Wethouder Catsburg van duurzaamheid opende de bijeenkomst met het beschrijven van een geslaagd voorbeeld van verduurzaming van een monument. Hij beschreef de situatie bij Kinderboerderij de Brink uit de 19e eeuw. De Brink is van het gas af, het bouwwerk heeft zonnepanelen, een zonneboiler, de regenpijp is er afgekoppeld en er wordt warmte verkregen uit afvalwater.

Erwin van Rijswijk is bewoner van het gemeentelijk monument Bakkerij Nooitgedacht, gelegen achter Hotel Theater Figi. Hij gaf een inleiding over zijn monument omdat dit een mooi voorbeeld is van verduurzaming van een historisch pand. Erwin gaf aan dat het zijn ambitie is om te komen tot nul op de meter. Hij wil alleen natuurlijke materialen gebruiken en niets aan het uiterlijk van het bouwwerk veranderen.

Brigitte Giesen, adviseur cultuurhistorie van de gemeente Zeist, gaf aan dat dit het eerste initiatief is en speciaal gericht is op de gemeentelijke monumenten. Na de inleidingen werden de bezoekers opgesplitst in groepjes waarin tal van inzichten naar voren werden gebracht.

De avond eindigde met een presentatie door Joop Jansen van de Monumentenwacht Utrecht. Hij nam de eigenaren op deskundige wijze mee langs de werkzaamheden van de Monumentenwacht en het belang van onderhoud. Goed onderhouden monumenten staan er soms honderden jaren.Ook dat is duurzaamheid. De gemeente is van plan bewoners te stimuleren die duurzame maatregelen willen doorvoeren. Een van de manieren om dat te doen is door het nog dit jaar gratis verstrekken van een Duurzame Monumenten-scan (DuMo-scan) aan de tien eerste eigenaren die zich voor de avond inschreven. . Op de avond zelf werden nog een vier scans verloot.

Bovendien kregen alle aanwezigen kregen een DuMo-waaier mee om kennis en inspiratie op te doen.

Vervolg: Degenenen die een scan hebben gekregen gaan hun bevindingen met de andere eigenaren delen. De gemeente zal de uitkomsten van de droomsessie verwerken in de gemeentelijke DuMo-visie. De duurzame monumentenavond zal daarom zeker een vervolg krijgen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden