Mevrouw Brinkman maakt met zichtbaar plezier grapjes met burgemeester Koos Janssen tijdens haar honderste verjaardag.
Mevrouw Brinkman maakt met zichtbaar plezier grapjes met burgemeester Koos Janssen tijdens haar honderste verjaardag. (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Zoute haring, gember en het hoofd er bij houden

"U ziet er jonger uit dan 100 jaar. Wat is uw geheim?" vroeg burgemeester Koos Janssen aan mevrouw K. Brinkman - Hogenbirk. "Zoute haring en gember. En het hoofd er bij houden", antwoordde de jarige.

Huis ter Heide - Met haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen vierde mevrouw Brinkman afgelopen woensdagmiddag deze bijzondere verjaardag. Sinds ongeveer tien jaar verblijft ze in woonzorgcentrum Vredenoord. Hiervoor was Apeldoorn jarenlang de woonplaats met haar man en kinderen.
Ze groeide op en Hilversum, maar verhuisde naar Apeldoorn vanwege het werk van haar man als zweminstructeur. 'Hij kon eerst geen slag zwemmen, maar ik wel. Hij leerde het in het sportfondsenbad, was daarna zweminstructeur in het plaatselijk zwembad. Hij werd er zelf directeur."
Het was een wens van haar om naar Vredenoord te verhuizen. Ze is Zevendedagsadventist en hier zijn veel andere gelovigen uit haar voormalige woonplaats. Een medewerker van Vredenoord zet taartjes op tafel. Mevrouw Brinkman kijkt of iedereen er wel eentje krijgt. "Ik moet alles goed in de gaten houden." Ze houdt het hoofd er inderdaad goed bij.

Tekst: Asta Diepen Stöpler.

Meer berichten