Morris en Flynt Schuring en team
Morris en Flynt Schuring en team (Foto: )

Morris en Flynt op het NK karten

Voor de kartende broers Morris en Flynt Schuring was de zesde en laatste ronde van het Nederlands kampioenschap viertakt er één van opwinding, teleurstelling en triomf. Natuurlijk sprong de fraaie Nederlandse titel van Morris in de Parolin RK1-klasse eruit. De 13-jarige inwoner van Den Dolder denderde naar dat succes door in Eindhoven de dagzege te pakken. Voor broertje Flynt (12) was de elfde plaats weggelegd.

Den Dolder - Natuurlijk was Morris blij met zijn titel. "Ik heb er zo hard voor gewerkt, heb zoveel getraind dat daardoor het resultaat zo goed is", legde hij uit. Toch moest hij ook een teleurstelling slikken. Hij lag tot de laatste ronde van de laatste race van het kampioenschap op koers om de algehele titel te winnen (in de RK1 wordt een algeheel klassement en een Parolin-klassement opgemaakt). Maar in de laatste ronde kwam hij in botsing met de nummer drie en finishte daardoor uiteindelijk als derde. Zo kwam hij twee schamele punten tekort voor het algehele kampioenschap.

"Het hele weekend reed ik op de eerste plaats", doelde hij op zijn overwinning in de eerste twee manches. "Ik had de laatste acht races van het kampioenschap gewonnen en in de derde race van de dag liet ik Mike (Geel, zijn grootste concurrent in de strijd om de titel, red.) voor. Hij drong aan en ik wilde geen risico's nemen. Als ik tweede werd zou ik ook kampioen zijn. En toen werd ik van achteren aangetikt."

Toen de teleurstelling wat was gezakt, kon Morris toch nog genieten van zijn Parolin RK-1 titel en het algehele vicekampioenschap. Bovendien: hij was dit seizoen een betere rijder geworden, realiseerde de getalenteerde rijder zich. "Ik ben vooral beter geworden in het racen zelf, in het vechten voor je positie. En ook verdedigen gaat me nu beter af."

Nu het seizoen erop zit, gaat hij zich voorbereiden op zijn overstap naar het Nederlands kampioenschap tweetakt. In 2019 debuteert Morris in de prestigieuze Rotax Max Junioren-klasse. In Genk, tijdens de laatste ronde van het NK tweetakt in oktober, reed hij al een race mee bij de Junioren. "Het gaat harder en je hebt meer grip in die kart", zo was hem opgevallen. "Het ging heel goed. Tijdens de kwalificatie werd ik zesde. Daar was ik zeer tevreden mee. Ik ga nu de hele winter trainen. Ik heb er nu al zin in."

Voor Flynt werd het weekeinde in Eindhoven helaas niet het weekeinde waarop hij had gehoopt. Met de twaalfde plaats tijdens de eerste race was hij dan nog wel redelijk tevreden.

Maar tijdens de tweede race viel hij zondag uit. Daardoor moest hij in derde race van de voorlaatste plaats starten. Hij werkte zich nog dapper op naar de twaalfde plaats, maar toen werd hij door een concurrent van de baan gereden. Zodoende finishte hij de race als zestiende.

Terugblikkend op het seizoen was Flynt niettemin een tevreden man. "Het was mijn tweede jaar in deze klasse. Vorig seizoen reed ik bijna achteraan. Dit jaar reed ik een stuk verder naar voren. In de kwalificatie ben ik bovendien een keer vijfde geworden en ik heb een paar keer de snelste ronde gereden. De snelheid was dit jaar dus sowieso heel goed. Maar ik had ook de hele winter getraind. Ik had dit seizoen natuurlijk ook meer ervaring. Dat hielp allemaal mee. En Mike Koene is er vaak bij. Hij helpt ons enorm."

Ook Flynt debuteert komend seizoen in de Junior-klasse in het NK tweetakt. "Dat wordt spannend. Het is technisch, sneller, competitiever, dat maakt het allemaal superleuk. Ik ga veel trainen in de winter. Het wordt een leuke winter!"

Morris en Flynt Schuring bedanken de Kart Academy, Mike Koene, Bart Sommer, Willem-Jan de Loos en Bart Kasteel.

Meer berichten