Trees en Isabelle bekijken het boekje Duikelaartje. FOTO: Lydia van der Meer
Trees en Isabelle bekijken het boekje Duikelaartje. FOTO: Lydia van der Meer (Foto: Lydia van der Meer)

Zeistse maakt illustraties kinderboek

Het verhaal over een dwars engeltje

In de jeugd van Trees Wissenburg (72) las haar vader een verhaal voor vanaf de eerste Advent tot en met kerstavond. Vijf jaar geleden besloot Trees het geliefde boekje 'Hallelui ja Hallelui nein' van Maria Berg uit 1919 te vertalen en uit te geven. Isabelle Schuurbeque Boeye (69) uit Zeist heeft het boekje geïllustreerd.

door Lydia van der Meer

Zeist - "Oorspronkelijk is het een Duits boekje," vertelt Trees. "Het was mijn lievelingsboek. Mijn broers en zussen vonden het wel leuk maar hoefden het niet elk jaar te horen. Voor mij was het een hoogtepunt van de kerstperiode. Ik hield niet zo van voorlezen maar wel als mijn vader dit boekje voorlas. Het verhaal heeft mij altijd ontroerd. En dat doet het nog steeds. Ik krijg telkens tranen in mijn ogen na het lezen."

Duikelaartje vertelt het verhaal van een dwars engeltje dat geen Hallelujah zingt maar Hallelunee. Het engeltje wordt naar de aarde gestuurd om Hallelujah te leren zingen. Het engeltje beleeft allemaal avonturen en natuurlijk loopt het goed af. "Mijn vader heeft zelf de engel Duikelaartje genoemd omdat de engel wel 27 keer uit de appelboom viel. Dat leek mij een mooie titel voor dit boekje."

Familietraditie

Isabelle Schuurbeque Boeye is schilderes van beroep en vindt het een eer dat Trees haar vroeg om het boekje te illustreren. Isabelle is een goede vriendin en kan goed schilderen. "Ik vond het in het begin best lastig om aan het beeld te voldoen wat Trees in haar gedachten had als illustratie. Mijn voorstellen pasten gelukkig goed bij wat ze wilde," vertelt Isabelle. "Het heeft ongeveer twee jaar geduurd om het boekje te ontwikkelen."

Trees las het boekje voor aan haar kinderen en nu weer aan haar kleinkinderen. "Mijn kleindochter van negen jaar houdt binnenkort een boekbespreking op school over Duikelaartje. Hoe leuk is dat!"

Meer berichten