Foto:

Maakbaarheid der dingen

Column door Carol Dohmen - November bracht de intocht van Sinterklaas en veel blij nieuws, samen te vatten in drie woorden: alles is maakbaar. Binnenkort maken we bijvoorbeeld een einde aan het file leed. Niet omdat we Nederland vol met asfalt gaan leggen, dat is oud-denken van rechtse rakkers. Het openbaar vervoer wordt ook niet gratis, dat is eveneens oud-denken, maar dan van linkse rakkers. De oplossing is een radicale verschuiving van horizontaal naar verticaal denken: we maken een vliegende auto! 'Er is geen ruimte meer op de grond', schijnt iemand met verstand van zaken gezegd te hebben.

Nee, dan maar de lucht in, daar is volop plek. Dat hebben ze bij Schiphol ook bedacht. Want niet alleen de vliegende auto is inmiddels te maken, ook cijfers over geluidsoverlast blijken maakbaar. Ze hebben het drie keer over moeten doen, maar nu zijn er dan eindelijk berekeningen die aantonen dat de geluidsnormen niet overschreden worden wanneer er doodleuk 40.000 vliegbewegingen per jaar bijkomen. Creatief rekenen, met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uitgevoerd, aldus Schiphol-baas Dick Benschop.

"overtroffen met het nieuws dat we nu ook mensen kunnen maken"

Dat betekent dat we in de zeer nabije toekomst vanuit ons warme bedje zo, hup, in onze vliegende auto stappen, naar Schiphol tuffen (vluffen?) en daar doorvliegen naar de rest van de wereld. Wat zal het rustig worden hier op de grond! Het blokkeren van wegen door boze boeren, blokkeer-Friezen en gele hesjes wordt hiermee totaal kansloos. Actievoerders zien zich genoodzaakt creatieve brainstormsessies te organiseren over nieuwe wegen (figuurlijk dan hè) om hun ongenoegen te uiten. Die zijn iets minder blij.

Het nieuws zelf is allang maakbaar. Fake nieuws wordt niet langer gebracht in de vorm van tekst: met deep-fake kunnen we straks iedereen op videobeeld laten zeggen wat we willen. Trump die in het openbaar vergeving vraagt voor zijn zonden, Poetin die voorleest uit het sprookjesboek van de gebroeders Grimm, je baas die op intranet 20% loonsverhoging aankondigt, blij nieuws.

En als klap op de vuurpijl nog meer blij nieuws, uit China natuurlijk. De maakbare mens, we kúnnen het. Ze hebben er maar meteen twee gemaakt, kleine meisjesmensen, een tweeling nog wel. Dat vind ik op zijn minst opmerkelijk, in een land waar lange tijd één kind en dan liefst een jongetje de norm was. De techniek is heel simpel, een moleculair schaartje knipt ongewenste genen uit het DNA van een mens-in-wording. Superhandig! Met de maakbare mens komt er zicht op een leven zonder nare aandoeningen, prachtig. Maar ik vind het ook angstaanjagend, wie bepaalt wat een nare aandoening is en wat als je even geen schaartje bij de hand hebt? Het zijn grote vragen waarop nu nog geen antwoord is. Voor vandaag luidt mijn advies: maak er maar een heerlijk avondje van, we kúnnen het.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden