Steven Enneman, Lex Geerts en Dieter de Vroomen. FOTO: Lydia van der Meer
Steven Enneman, Lex Geerts en Dieter de Vroomen. FOTO: Lydia van der Meer (Foto: Lydia van der Meer)

Lokaal gaat voor; initiatief voor gemeenten en ondernemers

Waarom een hovenier uit Gouda laten komen als je er in de regio meer dan genoeg hebt? De ondernemersverenigingen uit Zeist, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug hebben samen met hun gemeenten de website www.regionaalinkopen.nl opgericht.

door Lydia van der Meer

Zeist - In eerste instantie om het de inkopers van de gemeenten makkelijker te maken om ondernemers te vinden binnen de eigen regio. Daarnaast is het handig voor ondernemers zelf om andere ondernemers te vinden. Bijkomend voordeel van het inhuren van lokale ondernemers is dat minder woon-werkverkeer leidt tot een lagere CO2 uitstoot. Bovendien is er dan meer tijd over voor maatschappelijke inzet. Woensdagavond 28 november presenteerde Lex Geerts van de Stichting Regio Q4, samen met wethouders Sander Jansen van de gemeente Zeist en Wil Kosterman van de gemeente Wijk bij Duurstede de nieuwe website aan de leden van de ondernemersverenigingen.

Gemeenten en ondernemers

Heb je een bloemetje nodig voor een jubilaris of wil je 1000 folders laten drukken? Op regionaalinkopen.nl kunnen alle ondernemers uit de drie regio's zich registreren. Er is keuze genoeg. Alleen al in Zeist zijn staan 6000 ondernemingen ingeschreven. De gemeenten steunen de initiatieven van de ondernemersverenigingen en streven ernaar om waar mogelijk een product af te nemen bij een lokale of regionale ondernemer of deze in te huren.

Frank van der Ploeg, strategisch inkoopadviseur bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug, noemt het een uniek initiatief in Nederland. "Inkopende ambtenaren kunnen zich makkelijk oriënteren en krijgen meer inzicht in het lokale en regionale aanbod."

"Vaak zoek je het ergens anders terwijl het aan de overkant van de straat ligt," vindt Ilse van Willemswaard, ondernemer in consultant & auditing. "Ik ben net lid geworden van de ondernemersvereniging. Je vergroot je netwerk en komt bij andere ondernemers over de vloer. Je kunt op de zeepkist gaan staan, maar nu kun je jezelf regionaal profileren."

De ondernemers juichen het initiatief toe en zijn tegelijkertijd benieuwd hoe de ambtenaren worden gestimuleerd om van deze tool gebruik te maken en wat de doelstellingen zijn van de gemeenten voor de inkoop van 2019. Graag zien sommigen wat meer transparantie. Welke projecten zijn er en kunnen ze zelf proactief actie op ondernemen?

Meer berichten