Foto:

Op bezoek bij Sint Nicolaas, een reisgids

Johanneke Bosman schreef een reisgids over het legendarische leven van "onze" Sint. Geboren op 6 december voelde zich als kind al verbonden met Sinterklaas. Als theologe kijkt ze naar de diepere betekenis van de tradities en het feest, met de verhalen over het leven van de heilige Nicolaas als leidraad.

door Carol Dohmen

Austerlitz - Haar huiskamer in Austerlitz ligt vol met bekende Sinterklaasattributen. Maar evenzo belangrijk zijn de beelden van de heilige Sint Nicolaas, in wiens leven zij zich grondig verdiept heeft. Johanneke zet zich, net als het Sint Nicolaas Genootschap, in om de essentie van het feest uit te dragen. Johanneke: "De betekenis achter het verhaal is opkomen voor minder bedeelden, het gaat om geven en nemen. Wanneer je daar meer over weet, krijgen tradities zoals cadeautjes in je schoen krijgen, zoveel meer diepgang."

Met de gids neemt Johanneke de lezer mee naar belangrijke fysieke plekken in binnen- en buitenland, zoals zijn geboortegrond, de eerste en tweede plek waar hij is begraven. Johanneke: "Ik vertel er ook de verhalen bij. Wist je dat de verspreiding van het Nicolaasfeest te maken heeft met het feit dat hij de patroon van zeevaarders is? Van kapitein tot matroos, want verbinden van mensen is de kernboodschap van zijn leven." Het boek eindigt met een persoonlijke boodschap: "…Mag ik tenslotte op voorspraak van de heilige Nicolaas van Myra zegen vragen over ons allemaal. Dat wij naar zijn voorbeeld het met liefde delen van onze overvloed onder de knie mogen krijgen. Het hele jaar, niet alleen in december…"

Meer berichten