Marion Smulders kijkt op de Griffensteijnselaan richting speeltuin. Op de achtergrond staan woningen die gesloopt worden. FOTO: Asta Diepen Stöpler
Marion Smulders kijkt op de Griffensteijnselaan richting speeltuin. Op de achtergrond staan woningen die gesloopt worden. FOTO: Asta Diepen Stöpler (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Bewoners willen unieke huizen Griffensteijn behouden

"Veel bewoners hebben hier hun thuis. Eigenaar woningbouwvereniging Woongoed lijkt alleen stenen te zien." Marion Smulders woont 30 jaar aan de Cornelis Schellingerlaan in een van de huizen die vlak na de oorlog gebouwd. Aan deze straat, Jacoba van Beierenlaan en Ridderschapslaan zijn 191 woningen gebouwd om de toenmalige woningnood te verzachten. Nu dreigt sloop van het merendeel van deze unieke huizen. Diverse bewoners protesteren hiertegen.

door Asta Diepen Stöpler

Zeist - "Het is een mooi straatje met een park en speeltuin in de buurt. In de trouwzaal van ons gemeentehuis hangt de spreuk 'Maak van je huis een thuis'. Dit is mijn thuis in mijn buurtje en het dreigt nu grotendeels te verdwijnen", vertelt bewoonster Marion Smulders. Diverse buurtbewoners wonen er lang, minstens 30 jaar. "Zij hebben het hier goed naar hun zin. Andere bewoners wonen er net en wachten ongeduldig op betere behuizing. De huurwoningen schijnen niet goed te renoveren te zijn; nieuwbouw zou goedkoper en duurzamer zijn. Maar uit diverse onderzoeken blijkt dat renovatie vaak duurzamer is. Daar komt bij dat deze woningen uniek in Nederland zijn. Het is jammer als deze zouden verdwijnen. Maar het ergste stoort me de wijze waarop de woningbouwvereniging met ons om gaat. Om een voorbeeld te noemen: we moesten de sloopplannen vernemen in een nieuwsbrief. Zo ga je niet met mensen om."
Verduurzamen van de woningen is mogelijk, aldus Sara Haas van Woongoed. "Bijvoorbeeld door extra isolatie aan de buitengevel. Aan de binnenzijde isoleren maakt de woningen (nog) kleiner. Voordeel van nieuwbouw is deze 'gasloos' gebouwd kan worden en dat de nieuwe woningen energiezuinig zijn en langer meegaan. We betrekken bewoners op verschillende manieren, bijvoorbeeld met (nieuws)brieven, afspraken bij mensen thuis of op ons kantoor en met wijkbijeenkomsten. We vinden het vervelend als iemand zich niet serieus genomen voelt. Dat is uiteraard niet de bedoeling en deze is altijd welkom voor een persoonlijk gesprek."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden