Foto: Asta Diepen Stöpler

Lokale valuta Zeister Knoop voor sterkere Zeister economie

Zeist heeft sinds kort een lokaal, digitaal betaalmiddel: de Zeister Knoop. Deze munt zorgt voor een sterkere duurzame, plaatselijke economie, meer kansen voor lokale ondernemers en groter aanbod aan producten en diensten voor Zeistenaren. Grote doelen, maar haalbaar zo blijkt elders in Europa. De eerste 25 ondernemers hebben zich al aangemeld, evenals enkele particuliere deelnemers.

door Asta Diepen Stöpler

Zeist - Lokaal geld zorgt voor versterking van de plaatselijke economie, legt initiatiefnemer Arnout van Dijk uit. "Een 'gewone' euro stroomt na besteding in Zeist snel weg uit de regio. De Zeister Knoop gaat diverse malen rond in onze gemeente, omdat je de Knoop uitsluitend in Zeist kunt besteden. Dit betekent meer samenwerking tussen Zeister ondernemers en betere kansen voor bedrijven en winkels. Bijvoorbeeld doordat men meer bij elkaar inkoopt. Met rentevrije kredieten en korte betalingstermijnen versterkten we elkaars bestedingsmogelijkheden."

Sinds de start sluiten steeds meer ondernemers en Zeistenaren zich bij de Zeister Knoop aan. Ook inwoner Frans van Schaik. "Ik steun graag een duurzame Zeister samenleving. Laatst aten mijn vrouw en ik bij deelnemer Lokaal Victoria. Wij waren de eerste klanten die er met de Zeister Knoop betaalden."
De Zeister Knoop is gekoppeld aan het betalingssysteem van Circuit Nederland voor lokale munten. De gemeente ondersteunt het door subsidiëring van het inschrijfgeld van de eerste ondernemers. Achter elke Knoop staat een euro bij de Triodosbank. Van Dijk: "Hierdoor is de Knoop een veilige lokalevaluta. Diverse steden in de wereld werken met lokale valuta. Op Sardinië bijvoorbeeld is de omzet van duizenden ondernemers hierdoor gestegen met gemiddeld 30.000 euro op jaarbasis."
Het lokale betaalsysteem is best ingewikkeld. "Veel mensen vragen zich of hoe het precies werkt. Daarom is er vanavond - 12 december - een gratis informatiebijeenkomst vanaf 19.30 uur in het Ondernemershuis, 1e Dorpsstraat 13."

Meer berichten