Foto: Maarten Bos

Jubileumvoorstelling Demasqué

Gysbreght van Aemstel

Toneelgroep Demasqué uit Zeist bestaat dit jaar 35 jaar. Het gezelschap viert dat met een speciale jubileumvoorstelling van de kerstklassieker Gysbreght van Aemstel van Joost van den Vondel. Dit stuk werd in 1648 voor het eerst opgevoerd bij de opening van de Amsterdamse Schouwburg. Tot 1968 vond een jaarlijkse uitvoering plaats. Demasqué speelt de Gysbreght in een hertaling van Toon van Wolferen.

door Maarten Bos

Zeist - Martine Werners en Ronald de Bruin regisseren de jubileumvoorstelling gezamenlijk. Martine legt uit: "We vonden deze uitvoering zo belangrijk dat we samen de regie wilden doen.

Een bijzonder jaar

De voorstelling is de afsluiting van ons jubileumjaar. Een jaar met een randje want in mei is onze oprichter Jan van Sas overleden". Ronald de Bruin was er 35 jaar geleden ook al bij en nu Van Sas overleed keerde hij terug naar Demasqué om spelers en andere medewerkers bij te staan.

Het uitvoeren van de Gysbreght is een grote klus. Er wordt ook gezongen tijdens de opvoering. De muzikale leiding daarbij is van Martin Kuijlenburg, bekend dirigent uit Zeist. Hij werkt regelmatig samen met Demasqué, dat een amateurgezelschap is met professionele insteek.

Martine: "Wij zijn zeker ambitieus en kunnen dat ook zijn omdat we beschikken over getalenteerde spelers. Daar zijn we heel blij mee."

Klassieke toneelstukken

Demasqué speelt vaker klassieke toneelstukken in hertaling. Toon van Wolferen is de vaste auteur van de teksten die zo ontstaan. Zijn werk wordt vaak geprezen.

Martine: "We hadden hier onlangs een master class met Gijs Scholten van Aschat. Toen hij onze Gysbreght hoorde was hij daarover zo enthousiast dat hij ons aanraadde om tot publicatie over te gaan."

In het verleden speelde het Zeister gezelschap werken als Pericles en Alice in Wonderland in hertaling. Met veel succes.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden