Foto: Gemeente Zeist

Week van de burgemeester

Column door Koos Janssen

Maandag 17 december praat een medewerker mij bij over de organisatie van het Nieuwjaarsfeest op Slot Zeist. De voorbereidingen zijn in volle gang. Maandag 7 januari van 20.00 tot 22.00 uur is iedereen welkom. De toegang is gratis. Ook overleg ik met een delegatie over de Evangelische Broedergemeente. We kijken terug op het jubileum "250 jaar Grote Zaal" en de vele activiteiten waarmee dat is gevierd. Trots en waardering zijn sleutelwoorden bij de terugblik. Ook andere zaken komen ter sprake. Voorbeelden zijn de materiële en immateriële betekenis van het geheel, erfpacht, energietransitie en bouwactiviteiten. 's Middags leid ik in de raadzaal een naturalisatiebijeenkomst. Mensen afkomstig uit Syrië, Irak, Turkije, Amerika, Roemenië, Brazilië, Marokko, Portugal, Engeland, Afghanistan en Zwitserland ontvangen het Nederlanderschap. Het is een feestelijke bijeenkomst.

Dinsdag maakt het college van B&W kennis met de interim directeur Ray Geerling van de Regionale Sociale Dienst. We praten bij over het werken aan perspectief voor cliënten en de organisatie van de dienst. Wel en wee passeren de revue. In de vergadering van B&W nemen we besluiten over het Veiligheidsplan 2019, het snoeien van drie lindes aan de Utrechtseweg en de sociaal-maatschappelijke invulling van Eikenstein. Aan het eind van de middag is het extern afscheid van gemeentesecretaris Ineke Lissenberg. Hoogleraar Geert Teisman houdt een lezing over het belang van menselijke kwaliteit in organisaties. Ofwel de mens achter de functionaris. Ineke reflecteert in reactie over de zeven deugden, waaronder geloof, hoop en liefde.

Woensdag ontmoet ik de gemeenschap van Oeigoeren in Zeist. Aan de Laan van Vollenhove bezoek ik hun Educatie Centrum, van de Stichting Europa Oost-Turkistan. Tot 1949 was Oost-Turkistan de onafhankelijke staat van Oeigoeren. Sindsdien is hun land bezet door China. We maken kennis met elkaar en zij vertellen over hun land, dat zij ontvlucht zijn, en hun leven hier. In Zeist wonen ongeveer tien Oeigoerse gezinnen; in Nederland verblijven naar schatting van Vluchtelingenwerk ongeveer 1500 Oeigoeren. Ik ben onder de indruk van hun verhalen. 's Middags interviewt Jeroen Schutijser mij voor Slotstad RTV. Het is voor de Kerstshow op de radio op 24, 25 en 26 december.

Donderdag en vrijdag werk ik aan mijn kerst- en nieuwjaarstoespraken. Ook heb ik in Amersfoort een ontmoeting met collega-burgemeesters. We praten onderling bij en collega Lucas Bolsius vertelt over Newsroom Amersfoort. Dat is een uitwisseling aan signalen en berichten tussen samenleving, media en overheid. Ook Koningsdag 2019 komt aan de orde. De Koninklijke familie viert dat volgend jaar Amersfoort. Vrijdagavond geniet ik van een Kerstconcert van het Zeister Mannenkoor. Engelse en Amerikaanse Christmas Carols brengen ons in een sfeervolle kerststemming. Op zaterdag bezoek ik, vanwege hun zestigjarige huwelijk, het echtpaar Humalda; het is een gezellige ontmoeting bij de bijna-overburen.

Kerstmis nadert; Oud en Nieuw is nabij. Van harte wens ik goede kerstdagen en voor het nieuwe jaar vrede en alle goeds.

Meer berichten