Petra Jansen bij de vindplaats van hond Jessie. FOTO: Lydia van der Meer
Petra Jansen bij de vindplaats van hond Jessie. FOTO: Lydia van der Meer

Petra helpt met het zoeken naar vermiste honden

Door Lydia van der Meer

In december zijn het drukke tijden voor Petra Jansen en haar andere collega-vrijwilligers. Honden nemen de benen door het vuurwerk. Ze vluchten tijdens het wandelen, uit huis of uit de tuin. Hoe honden reageren op vuurwerk kan jaarlijks verschillen weet Petra uit ervaring.

"Vooral de kleine hondjes piepen er makkelijk tussenuit, vertelt Petra. Als ze even een plas in de tuin doen of als ze loslopen en een konijn achternagaan in het bos. Honden raken makkelijk in paniek als er bijvoorbeeld een strijker naar ze wordt gegooid. Dan nemen ze de benen."

Petra is vrijwilliger bij 'Waar is onze Angel'. Een stichting die hondeneigenaren helpt en ondersteunt als hun hond weg is. "Angel was de hond van de oprichters van de stichting. Een witte herder die uit huis werd gestolen. Via social media is het gelukt om de hond weer terug te vinden." Met speciale zoekteams helpt Petra met collega's een hond weer te traceren. "We hebben nu een hond uit Lelystad die is vermist en voor het laatst is gezien in Abcoude."

Petra begon in 2015 met haar eerste zoektocht. Ze volgde een oproep via Facebook want er was een hond zoek in de omgeving van De Bilt. "Toen ben ik mee gaan zoeken. We maken in afstemming met de eigenaren een app-groep. Daarin maken vrijwilligers kenbaar of ze mee willen helpen zoeken. Anders ga je uit de groep. Dan beginnen we met zoeken binnen 10 kilometer van de laatste plek waar de hond is gezien. Soms maken we gebruik van een speciale speurhond of een wildcamera. In de app-groep komen zichtmeldingen en speurverslagen. De eigenaar van de hond beslist wanneer de zoekactie wordt gestopt."

Een hond schiet binnen 24 uur in de wildmodus. Dat betekent dat de hond niet meer reageert op zijn naam, gaat lopen in de schemertijd, mensen mijdt en op zoek gaat naar water en eten zoals koeienmest. "De meeste honden vinden we binnen een dag of twee terug. Maar soms duurt het acht maanden en sommige zijn nog steeds vermist. Als een hond moeilijk te vangen is gebruiken we een vangkooi. In de buurt leggen we voer en geursporen."

Meer berichten