Burgemeester Janssen verwelkomt nieuwe Nederlandse burgers bij de naturalisatie.
Burgemeester Janssen verwelkomt nieuwe Nederlandse burgers bij de naturalisatie.

De kleine dingen zijn van betekenis

Lydia van der Meer

Terugblik op 2018 van Koos Janssen

Hoe kijkt burgemeester Koos Janssen van de gemeente Zeist terug op 2018. Wat doet hij in zijn vrije tijd en hoe gaat hij om met lastige onderwerpen die zich in Zeist afspelen?

"De hoogtepunten zitten voor mij in kleine dingen die voor de inwoners van Zeist van grote betekenis zijn," vertelt burgemeester Janssen. "Zoals de IPad cursus voor ouderen of het praten met een jongerenraad van een middelbare school. En natuurlijk de Maaltijd van Zeist.

Het dieptepunt is alles rondom Anne Faber. Dat raakt zoveel mensen in de samenleving. Persoonlijk doet het ontzettend veel met mij.Ik praat er veel over met mijn vrouw Karin, vrienden en familie. Dat heb ik nodig. Om het te verwerken en mijn werk goed te kunnen doen. Op zo'n moment krijg ik veel steun van de raad en van collega's. We verdelen het werk zodat ik van betekenis kan zijn voor anderen. Ik heb een kring van mensen om mij heen die ik blind kan vertrouwen. Dat geeft mij ook veel brandstof."

"Je hebt te maken met familie, bewoners, onderzoeken, verbeterplannen. De nasleep is rampzalig. We kunnen geen slotgracht om Den Dolder graven. Niet meehuilen met de wolven in het bos. We moeten met elkaar een veilige en leefbare wereld creëren. Begrip tonen. Het gesprek blijven voeren. Ook hier geldt: het gaat om de kleine dingen die van betekenis zijn. Winkeliers in Den Dolder krijgen een cursus hoe je met patiënten uit instellingen omgaat in je winkel. Zo'n cursus is voor mij een signaal van hoop."

Burgemeester Janssen vindt het lastig dat hij aan individuele kwesties soms niets kan veranderen. "Of het nou gaat om een verblijfsvergunning van een vluchteling, familieverdriet of sociale ontreddering als iemand op z'n 55e geen werk meer kan vinden. Soms kan ik wel helpen. Onlangs sprak ik een Marokkaanse vader die gefrustreerd was omdat zijn zoon geen stageplek kan vinden. Ik stel mijzelf dan gelijk de vraag of wij daar iets aan kunnen doen. Het is tijdens de Maaltijd van Zeist ook aangekaart bij een raadslid en heeft nu prioriteit op de raadsagenda. Dit vind ik een belangrijk onderwerp."

Tijdens gesprekken met een jongerenraad van een middelbare school sprak burgemeester Janssen over vuurwerk, drank en inclusiviteit: wanneer hoor je er wel en niet bij. "Ook over onderwerpen die spelen in de wereld zoals klimaat en duurzaamheid. Hoe vul je dat in je eigen omgeving in?"

"We zitten in een roepdemocratie," vindt Janssen. Of het nou gaat om het onderwerp vuurwerk, zwarte piet of de Slotlaan. We vinden overal wat van en ook heel snel. De kunst is om in gesprek met elkaar te blijven, hoop te houden, vragen wat een ander nodig heeft en open te staan voor een ander. Wat wíl je zien? Je kunt kiezen of dat positieve óf negatieve dingen zijn. En wat kun jij zelf bijdragen aan een goed leven in Zeist?"

Meer berichten