Foto: Asta Diepen Stöpler

Stripboek voor jonge kankerpatiënten

Asta Diepen Stöpler

Cartoonist Wilbert van de Steen

"Een heel ander stripboek dan ik normaal maak", zegt Zeister tekenaar Wilbert van der Steen. Onlangs verscheen 'Chemo-Kasper, de jacht op slechte kankercellen', getekend door Van der Steen en geschreven door Willem Ritstier.

Helaas krijgen jaarlijks duizenden kinderen te horen dat ze kanker hebben. Dan breekt een onzekere tijd aan voor hen en de familie. Om meer duidelijkheid te geven over wat er kan gebeuren, is er het stripboek Chemo-Kasper, de jacht op slechte kankercellen'. "Een bijzondere productie, omdat de inhoud van te voren al vaststond en omdat de tekeningen inhoudelijk moeten kloppen." Cartoonist Van der Steen is bekend van onder meer zijn verhalen Zon en Ayak + Por. Hij won vorig jaar de prestigieuze Willyvandersteenprijs.

"Chemo-Kasper is een positief verhaal bedoeld voor jongeren van 10 - 16 jaar waarin verteld wordt over behandelingen, ziekteverloop, angst, pijn en dergelijke. Mijn opdracht van de uitgever was om de gevoelens van hoofdpersoon Daniël duidelijk weer te geven aan de hand van de teksten van Willem Ritstier. Om de tekeningen waarheidsgetrouw te kunnen maken, onderzocht ik hoe medische apparaten, de Kanjerketting en dergelijke er precies uitzien. We kozen voor een wat zachtere sfeer, in rustige tinten met gewassen inkt en dunne fineliners." Het maken van de tekeningen viel Van der Steen niet zwaar. "ik was vooral bezig om alles goed in beeld te krijgen. Het boek heeft een wat avontuurlijke opzet. De scenes in het lichaam, waar de Chemo-Kasper vecht met de kankercellen, hebben de sfeer van een game. Dit spreekt jongeren hopelijk aan."
Het schrijven van het scenario voor 'Chemo-Kasper' was voor schrijver Willem Ritstier "bij vlagen best heftig.
Vooral bij het documenteren werd ik wel eens overvallen door de beelden die ik zag. Gelukkig had ik snel de juiste toon te pakken en uiteindelijk is een duidelijke, informatieve en mooie strip ontstaan. De samenwerking met Wilbert verliep perfect. Hij wist het verhaal precies zo in beeld te brengen, zoals ik het had beschreven."

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden